Se modifică Legea pensiilor! Se dau mai mulți bani pentru acești pensionari. Ce condiții trebuie să respecți

Așadar, proiectul de ordonanță care se află la Consiliul Economic și Social (CES) prevede ca persoanele care au împlinit stagiul minim de cotizare și care lucrează după vârsta standard de pensionare vor primi anumite stimulente din partea statului.

Concret, punctajul lunar realizat în perioada de după îndeplinirea condițiilor de pensionare se va majora cu 50%. În acest context, românii vor avea pensii mai mari atunci când vor decide să se pensioneze.

“Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, apare, mai exact, în proiectul de OUG de la CES.

Prin acest OUG, autoritățile urmăresc motivarea persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare să își prelungească viața activă și să aibă perioade mai lungi de contribuție. În prezent, cei care optează pentru acest lucru beneficiază de o majorare a pensiei cu 0,5%.

Care este vârsta standard de pensionare

Legea 263/2020 privind sistemul unitar de pensii publice arată că vârsta standard de pensionare diferă între sexe. Așadar, în cazul bărbaților vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

În ceea ce privește femeile, vârsta de pensionare pentru acestea este de 63 de ani. Cu toate acestea, vârsta de pensionare va crește treptat, până în 2030.

Din luna noiembrie a acestui an, femeile vor putea să se pensioneze la 61 de ani și opt luni.

Același proiect de OUG urmează să prelungească perioada până la care angajatorii trebuie să aducă locurile de muncă în condiții deosebite la condiții normale, respectiv până la data de 1 septembrie 2023. Termenul actual este data de 1 septembrie 2021.

Sursă foto: Dreamstime