Dialpad.com este doar un exemplu de site ce permite utilizatorilor care platesc o suma de aproximativ 70 USD sa isi creeze un cont si sa poata vorbi nestingheriti, pana isi epuizeaza banii, in orice colt al lumii, cu ajutorul unui microfon si al unei placi de sunet atasate la calculator. Avantajul imens oferit de telefonia pe Internet este acela ca se poate vorbi in SUA, de exemplu, pentru numai un cent pe impuls. Normal ca toti strainii sau romanii cu rude peste hotare se ingramadesc la usile internet cafe-urilor pentru a putea vorbi cu apropiatii sau a mai incheia o afacere prin telefon. Acest fapt a fost observat si de neobositii hackeri, care profitand de faptul ca nu toti au o carte de credit sau chiar de faptul ca pot vinde astfel de conturi la mai putin de jumatate de pret fata de cat ar costa daca cineva si le-ar procura de pe site-urile speciale, stau noapte de noapte si fac pe banda rulanta conturi pe care apoi le vand „nevoiasilor”.
Mai exact, hackerii sparg cateva magazine virtuale, in general din SUA, si fura bazele de date cu toate cartile de credit ale celor care au cumparat din acel magazin. O data luate datele de pe cartea de credit a unui american, acestia se conecteaza la site-urile dedicate telefoniei si creeaza cat mai multe conturi de valoare maxima, pe care apoi le vand doritorilor, la mai putin din jumatatea pretului, cu parola si numele de utilizator pentru cont trecute pe o hartiuta.
„Sunt zile cand fac si cate 150 – 200 USD. In general, in week-end merge cel mai bine, atunci cand vin toti arabii sau strainii la internet cafe. Am clientii mei vechi, care cumpara conturi numai de la mine. Stiu ca eu nu trag teapa si nici nu le vand conturi deja vandute la alti clienti”, ne explica un angajat al unui internet cafe din Bucuresti.
Arabii sunt cei mai buni clienti
Tanarul, la fel ca toti ceilalti, sta noapte de noapte intr-un alt internet cafe, unde nu face altceva decat conturi pe site-urile de telefonie, incontinuu. Cele mai avantajoase conturi de 150 de USD se fac pe MSN.com, iar ei le vand cu 40 USD bucata. Pe Dialpad.com merge ceva mai slab, dar este mai usor de facut, un cont aici putand avea valoarea maxima 70 USD; „baietii” il vand cu 15-20 USD, in functie de capacitatea de negociator a clientului.
„Clienti sunt cat China, numai ca de la o vreme merge tot mai greu. Concurenta e prea mare, iar cei de la Dialpad.com si MSN.com deja dau unda verde contului dupa ce verifica la sange cartea de credit folosita. Inainte, in doar cateva minute faceam un cont, acum trebuie sa astept si 24 de ore si sa folosesc numai carduri „virgine”, nu cum era mai demult, cu alea generate cu programe speciale”, ne explica Dragos, un alt tanar dintr-un internet cafe din centru, care recunoaste ca toti banii din ultimii doi ani i-a facut numai din cumpararea si vanzarea de conturi de telefonie pe Internet.
Majoritatea clientilor sunt strainii care prefera sa cumpere conturi de la hackerii romani decat sa consume mult mai multi bani pentru a vorbi cu familia sau cu prietenii. In general, clientii fideli sunt cetatenii tarilor arabe, unde tarifele de telefonie sunt imense si deci prefera aceasta metoda. Unele site-uri ofera chiar pachete pentru anumite tari si fac reduceri pentru acelea cu tarife mai mari, fapt speculat si de hackerii romani.
Yahoomesenger.com este un alt exemplu de site pe care romanii s-au hotarat sa faca „afaceri”. Problema este ca si aici, ca si in celelalte cazuri, conditiile de eliberare a unui cont s-au inasprit, uneori un hacker fiind nevoit sa piarda, acum, ore intregi pentru crearea unui cont. Cu toate acestea, afacerea este cat se poate de profitabila si probabil ca va merge la fel de bine pana ce site-urile care ofera conturi pentru telefonie pe Internet nu vor mai accepta comenzile venite de pe calculatoarele din Romania.