Adrian Negrescu vine cu soluții pentru protejarea economiilor personale
Într-o perioadă marcată de incertitudine economică și riscuri financiare, mulți români caută strategii eficiente pentru a-și proteja economiile.
Adrian Negrescu, analist financiar, a oferit în cadrul unei emisiuni TV câteva recomandări pentru a naviga provocările financiare ce se preconizează în următoarea perioadă.

Diversificarea investițiilor, cheia protecției economiilor
În opinia lui Negrescu, diversificarea investițiilor reprezintă cheia protecției economiilor, în special pe termen mediu și lung.
”Pe termen mediu și lung este bine să deții plasamente diversificate, adică să ai și euro și dolari. Chiar acum vreo două săptămâni spunem că, în condițiile în care cursul dolarului este subevaluat, este bine să investești în dolari. Era 4,2 la momentul respectiv. Acum este 4,5. Altfel spus, sunt momente în care este bine să investești în anumite monede, astfel încât când pierzi pe o monedă, câștigi pe cealaltă. Adică întotdeauna să fii pe linia de plutire”, este de părere analistul financiar Adrian Negrescu.
El spune că este o prostie să ținem banii la saltea, explicând:
”în contextul în care România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, ceea ce afectează puterea noastră de cumpărare, valoarea leilor, a banilor românești”.
Inflația și impactul acesteia asupra economiilor personale
Negrescu a subliniat că, în prezent, România se confruntă cu cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, ceea ce afectează serios puterea de cumpărare și valoarea leului.
În acest context, expertul financiar recomandă românilor să își pună bani deoparte pentru a face față crizei economice iminente.
”trebuie să ne punem niște bani deoparte din perspectiva crizei care urmează, să avem niște bani albi pentru zile negre, indiferent în ce monede, pentru că, din păcate, urmează patru valuri de inflație peste România”.
Cele patru valuri de inflație care se arată la orizont
Deprecierea leului și creșterea prețurilor la importuri
Primul val de inflație va fi cauzat de deprecierea leului, care va duce la creșterea prețurilor la importuri.
În acest sens, deja moneda națională a atins un curs de peste 5 lei pentru un euro, iar acest lucru se va resimți în costurile de pe rafturile magazinelor.
”Primul generat de această depreciere a monedei naționale, pe care îl vom resimți, probabil, în zilele următoare: deja se fac importuri pornind de la un euro de peste cinci lei, ceea ce va însemna creșteri de prețuri la raft”
Creșterea prețurilor la energie electrică
Un al doilea val de inflație este de așteptat în urma majorării prețurilor la energie electrică, care va afecta, în special, agenții economici.
Deși autoritățile vor implementa măsuri de protecție pentru consumatorii vulnerabili, costurile mai mari pentru companii se vor reflecta în creșterea prețurilor produselor și serviciilor.
”Un al doilea val de inflație va fi generat de creșterea prețului la energie electrică, de la 1 iulie. Și nu neapărat pentru populație, unde autoritățile vor găsi, probabil, niște mecanisme de protecție, în special pentru consumatorii vulnerabili. Dar pentru agenții economici care plăteau până acum 1 leu pe kWh și vor plăti 1,4-1,7 lei, acest lucru va însemna creșteri de costuri, care se vor traduce, bineînțeles, prin creșteri de prețuri”
Scumpirea gazelor naturale
Al treilea val ar putea fi generat de scumpirea gazelor naturale, în contextul în care Comisia Europeană a avertizat autoritățile române să liberalizeze piața gazelor pentru a evita pierderi financiare importante din fondurile europene.
Orice întârziere în acest proces ar putea duce la creșteri semnificative ale prețurilor la gaze.
”Un al treilea val de inflație va fi general, probabil, de creșterea prețului la gaze. Comisia Europeană ne-a avertizat acum câteva zile că, dacă nu liberalizăm piața gazelor riscăm să pierdem fonduri europene și, posibil, va trebui va trebui să renunțăm la această idee de a ține prețul gazelor înghețat până în primăvara anului viitor”
Creșterea taxelor și impozitelor
În final, un al patrulea val de inflație va veni, probabil, din zona fiscală, odată cu aplicarea unor măsuri de creștere a taxelor.
Începând cu vara acestui an, se preconizează majorarea TVA-ului, a impozitelor pe venit, a taxelor pe proprietate și a accizelor, ceea ce va adânci presiunea asupra veniturilor românilor.
”Iar al patrulea val de inflație pe care îl vom simți, cu siguranță, cu vârf și îndesat, va fi generat, cel mai probabil, de această reformă fiscală între ghilimele. De fapt, o creștere de taxe care ne așteaptă, probabil, începând cu 1 iunie sau 1 iulie: o creștere a TVA-ului, a impozitului pe venit, a taxelor pe proprietate, a accizelor și a altor taxe pe care statul român le percepe în momentul de față”, a detaliat Adrian Negrescu.
Pentru a face față acestor provocări, Negrescu recomandă o planificare financiară riguroasă și diversificarea surselor de economii și investiții.