La începutul acestui an dobânzile practicate pe piața itnerbancară au scăzut în cazul plasamentelor cu scadențe de peste trei luni – rata ROBOR la trei luni s-a diminuat cu 1,2 puncte procentuale, ajungând la 5%.
“Dacă reducerea ROBOR 3 luni se transferă în reducerea ratelor la creditele în lei, ne așteptăm ca ratele la depozite să urmeze același tendință și să scadă sub 5%. O scădere mai accentuată va fi împiedicată probabil de distribuirea inegală a  lichidității pe piața monetară, iar unele bănci se vor baza foarte mult pe depozitele pe termen scurt adunate din sectorul privat”, a declarat economistul-șef al Bancpost, Dan Bucșa.
El apreciază că sunt șanse ca rata anuală a inflației să ajungă sub 4% la sfârșitul acestui an, însă vede riscuri venind din majorarea prețurilor la combustibili și alimente pe plan mondial. Oficialul Bancpost anticipează că dobânda de politică monetară va fi în intervalul 5,25%-5,5% la finele acestui an.
 
Creditarea ar putea avansa
 
Economistul-șef al Bancpost consideră că în acest an soldul creditelor ar putea avansa. Așteptările optimiste sunt legate de împrumuturile care ar putea fi contractate de companii, nu de populație.
“Creditarea exportatorilor ar trebui să se intensifice în 2011, în timp ce firmele de retail ar putea primi noi împrumturi dacă consumul se redresează. Creditarea consumatorilor s-ar putea relua dacă atât optimismul consumatorilor cât și achizițiilor planificate vor crește în 2011”, a spus Bucșa.