Bulgaria este pe cale să intre în zona euro, a afirmat Iliya Lingorski, membru al Consiliului de Administraţie al BNB (Banca Naţională a Bulgariei), în timpul unui forum dedicat avantajelor adoptării euro pentru economie şi afaceri, transmite Novinite.

„În virtutea apartenenţei Bulgariei la Uniunea bancară europeană şi a mecanismelor ale cheie – Mecanismul de supraveghere unic şi Mecanism de restructurare unic – Banca Naţională a Bulgariei participă la luarea celor mai importante decizii privind supervizarea şi restructurarea băncilor din zona euro, inclusiv băncile din Bulgaria”, a subliniat Lingorski.

Criteriile tehnice sunt îndeplinite

Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională a Bulgariei lucrează împreună la sincronizarea activităţilor organizaţionale, tehnice şi de reglementare, pentru accesul ţării la moneda comună europeană, în condiţiile în care sunt îndeplinite deja criteriile tehnice, a explicat oficialul bulgar.

„Prin urmare, suntem pe ultima sută de metri şi suntem într-un moment important şi, aş putea spune, cel mai dificil al acestui drum prin aderarea ţării noastre la Uniunea bancară europeană şi a monedei noastre naţionale, leva, la Mecanismul monetar european”, a afirmat Iliya Lingorski.

În timpul forumului a fost menţionat exemplul Croaţiei, care, după adoptarea euro la începutul acestui an, a înregistrat o creştere a economiei de 2,8% şi o reducere a inflaţiei de la 10% la 8%.

Cu un produs intern brut per capita situat la jumătate faţă de media din UE, Bulgaria speră că aderarea la euro va accelera viteza cu care va reduce decalajul care o separă de ţările bogate din Occident.

Leva e pe cale de dispariție

Bancnotele de leva, folosite și de românii care merg în Bulgaria în vacanță, sunt pe cale de dispariție.

Asta pentru că autoritățile au informat că țara face eforturi pentru a fi gata să adopte euro până la 1 ianuarie 2025. Astfel, pregătirile şi progresele în această direcţie au fost discutate cu oficialii UE.

Ministerul de Finanțe din Bulgaria a informat că țara face eforturi pentru a fi gata să adopte euro până la 1 ianuarie 2025. Astfel, pregătirile şi progresele au fost discutate cu oficialii UE.

Altfel, duminică, 28 mai, Comisia Europeană a anunțat faptul că România și Bulgaria sunt pregătite să adere la spațiul Schengen, iar în scurt timp vor fi demarate procedurile în acest sens.

„Bulgaria și România sunt pregătite să adere pe deplin la spațiul Schengen. Colaborăm îndeaproape cu Președinția Consiliului pentru ca o decizie să fie luată cât mai curând posibil”, a anunțat Comisia Europeană.