În acest caz, la cererea clientului, în urma analizei documentelor justificative, care să ateste depăşirea acestui prag (grad), creditorul (banca) este obligat să propună clientului, în scris, refinanţarea sau reeşalonarea creditului, fără alte costuri sau analize suplimentare, însă doar în cazul în care clientul alege să-și facă refinanțarea la aceeași bancă. Amendamentul a fost adoptat cu 20 de voturi pentru, patru abţineri şi niciun vot împotrivă.

Deputaţii din Comisia de Buget Finanţe şi Bănci, reprezentanţi ai băncilor şi ai clienţilor au reluat miercuri dezbaterile pe tema Ordonanţei de Urgenţă nr. 50 privind contractele de credit.

La începutul lunii noiembrie, Istvan Szekely, director de ţară pentru România în cadrul Comisiei Europene, a declarat că neadoptarea măsurilor necesare pentru modificarea Ordonanţei 50/2010 poate prezenta riscul ca România să intre în procedura de infringement.

Autorităţile europene au trimis, deja, o scrisoare guvernului României, pentru a semnala că Ordonanţa 50 nu este în conformitate cu reglementările europene.

În data de 16 noiembrie a.c, peste 1.000 de clienţi ai Volksbank au cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea plăţii ratelor de credit, în cadrul a două acţiuni colective având ca obiect eliminarea clauzelor abuzive din convenţiile de credit, se arată într-un comunicat al casei de avocatură ‘Piperea şi Asociaţii’, care-i reprezintă pe aceşti clienţi.

Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, dar este analizată posibilitatea introducerii unei cereri de preschimbare a acestui termen.

OUG 50/2010, actul normativ care reglementează contractele de credit pentru consumatori, a impus instituţiilor de credit raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul exclusiv al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobânzii, nefiind prevăzută însă şi reducerea dobânzilor aferente contractelor de credit în derulare.
SURSA: Agerpres