Ministerul a împrumutat, în prima zi a săptămânii, 198,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa reziduală la nouă ani şi jumătate. 

Valoarea din prospectul emisiunii a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare totală de 233 de milioane de lei. 

Marţi va fi organizată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit în licitaţia de luni. 

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a planificat împrumuturi de 3,845 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna septembrie, din care 3,5 miliarde de lei prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. 

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. 

În 2015, MFP intenţionează să împrumute de pe piaţa internă circa 10 – 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi 25 – 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark. 

AGERPRES