Alpha Bank, al patrulea grup bancar elen, a încheiat anul 2016 cu un profit net de 42,3 milioane euro, după pierderi de 1,37 miliarde euro în 2015, datorită creşterii veniturilor din dobânzi care au contrabalansat provizioanele mai mari pentru creditele cu probleme. Ponderea creditelor neperformante a scăzut la 38,1% din portofoliul de credite al Alpha Bank la finele anului trecut, de la 38,3% la sfârşitul lunii septembrie.

"În 2016, am înregistrat performanţe profitabile în pofida unor provizioane de 1,2 miliarde euro pentru întregul an", a declarat directorul general de la Alpha Bank, Dimitris Mantzounis.

National Bank of Greece a revenit şi ea pe profit în 2016, cu un rezultat pozitiv de 53 milioane euro, după pierderi de 2,49 miliarde de euro în 2015, în condiţiile în care provizioanele pentru creditele cu probleme au scăzut la 684 milioane de euro, de la 3,52 miliarde euro în 2015. Directorul general de la NBG, Leonidas Fragiadakis a subliniat că grupul şi-a redus expunerea pe creditele neperformante cu 2,8 miliarde euro anul trecut, depăşind obiectivul propus cu o jumătate de miliard.

"În 2017, priorităţile noastre strategice includ continuarea reducerii expunerii pe creditele neperformante, în conformitate cu ţintele convenite cu Mecanismul European de Stabilitate, precum şi reducerea semnificativă a expunerii pe lichidităţile de urgenţă furnizate de Banca Centrală a Greciei", a spus Leonidas Fragiadakis.

Băncile greceşti se confruntă în continuare cu problema creditelor neperformante, după ce o recesiune prelungită a dus rata şomajului la un nivel record, ceea ce a îngreunat rambursarea datoriilor de către cei care au un credit. În paralel, băncile greceşti se confruntă cu probleme de finanţare în condiţiile în care retragerea depozitelor a făcut necesară introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, astfel că băncile comerciale elene depind în continuare de finanţarea de urgenţă oferită de Banca Centrală a Greciei.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. AGERPRES