Banca Dacia Felix, Banc Post si Banca Romana de Dezvoltare si-au extins pachetul de servicii si au lansat pe piata credite destinate persoanelor care doresc sa vada tari straine.
Banca Dacia Felix acorda credite in lei sau in valuta, perioada maxima de rambursare a creditului fiind de sase luni. Solicitantul, fie persoana fizica, fie juridica, poate imprumuta de la banca cel mult 700 USD (sau echivalentul in lei), in functie de devizul prezentat bancii (cheltuieli de transport, cazare etc.). Creditul va fi acordat inainte ca solicitantul sa beneficieze de serviciul turistic, iar suma acoperita de banca trebuie sa reprezinte maximum 70% din valoarea excursiei.
De asemenea, aportul clientului va reprezenta contravaloarea penalizarilor pe care agentia de turism i le poate pretinde acestuia in cazul in care clientul renunta la efectuarea excursiei. In plus, clientul este obligat sa-si deschida cont curent la Dacia Felix, cont in care va depune avansul de 30%. Dobanda perceputa de banca pentru creditele in valuta este de 1,5% plus dobanda LIBOR (6,5% la inceputul lunii mai). La solicitarea clientului si in functie de durata excursiei, se poate acorda o perioada de gratie de una-doua luni. Pentru clientii care efectueaza excursii in strainatate, banca acorda facilitati la procurarea resurselor financiare necesare, la un curs favorabil. Se accepta atat garantii imobiliare, cat si mobiliare, care pot fi proprietatea clientului sau a girantilor. Daca solicitantul are incheiata o polita de asigurare de viata, aceasta va fi cesionata in favoarea bancii.
Pentru suma de 500 USD, care trebuie rambursata in sase luni, dobanda este de 1,5% plus 6,5%, adica 8%. Primele cinci rate sunt de 85 USD, ultima de 75 USD. Clientul plateste o dobanda de 11,55 USD, deci in total el va achita bancii suma de 511, 55 USD. Trebuie mentionat ca dobanda se calculeaza la sold.
Banca Romana pentru Dezvoltare/Groupe SociA