Un simbol in timp de criza: „Slumdog Millionaire”, un film cu un buget mic, de 15 milioane de dolari, care a reusit sa obtina pana acum 160 de milioane de dolari si 8 premii Oscar. Filmul lui Danny Boyle a oferit asadar o lectie studiourilor de la Hollywood, obisnuite cu bugete astronomice si acum lovite in plin de criza.

Ieri, Sony Pictures a anuntat ca va da afara 350 de angajati, adica 5% din efectivul de 7.000 de angajati. Compania ramane pe profit, sustin oficialii, insa criza a determinat o scadere a vanzarilor de DVD-uri, a incasarilor din publicitate si a comenzilor obtinute de la televiziuni.

Decizia Sony Pictures vine sa completeze o lista de planuri de disponibilizare din industria cinematografica, dupa ce Paramount Pictures a dat afara 850 de angajati, Warner Bros 800, iar Universal Pictures 500 de angajati.

Industria de cinema face fata unei duble dificultati. Pe de o parte exista situatia economica dificila, ceea ce imprima o scadere a vanzarilor. Pe de alta parte, studiourile, mari consumatori de credit, nu mai reusesc sa faca fata crizei financiare.

Astfel, „parintele” lui E.T. si a lui indiana Jones arata faptul ca a intampinat dificultati in obtinerea unui imprumut de 325 de milioane de dolari, in timp ce Spielberg are o datorie la banci de doua ori mai mare. Astfel ca, de la accentuarea crizei, bancile sunt din ce in ce mai neincrezatoare cand vine vorba de Hollywood.