Autoritatea Bancară Europeană (EBA), care conduce testele de stres ce vor fi derulate în rândul a 88 de bănci europene, va publica în 18 martie criteriile finale care vor sta la baza viitoarelor teste de stres.

Până la acea dată băncile vor primi un chestionar cuprinzând şi alte aspecte ale testului, şi trebuie să trimită datele la agenţia lor naţională de reglementare, până în 13 aprilie, susţin sursele. Acestea arată că săptămâna viitoare instituţiile de creditare vor afla nivelul capitalului minim de care au nevoie băncile pentru a trece testele de stres.

Anul trecut, 91 de bănci europene au fost supuse unei prime runde de teste de stres şi doar şapte instituţii nu au reuşit să treacă aceste teste. În schimb, toate băncile irlandeze supuse examinării au trecut testele de stres pentru ca câteva luni mai târziu sectorul bancar irlandez să fie salvat de la colaps prin intervenţia Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional. Analiştii au criticat prima rundă de teste de stres pentru că a utilizat criterii mult prea relaxate.

Autorităţile de reglementare discută acum modul în care aceste teste de stres vor deveni mai riguroase, dar există neînţelegeri dacă vor fi incluse şi scăderea valorii preţului datoriilor suverane. Cel mai litigios subiect este dacă o viitoare restructurare sau intrarea în incapacitate de plată a datoriilor, de exemplu în cazul Greciei, ar putea fi unul din scenariile testului de stres pentru bănci.

Există temeri că un astfel de scenariu ar trimite investitorilor un mesaj potrivit căruia o restructurare este iminentă, ceea ce ar slăbi încrederea pieţelor.

O altă problemă controversată o reprezintă ideea ca băncile să fie testate pentru capacitatea lor de a face faţă în eventualitatea unei crize de lichidităţi, provocată de turbulenţele de pe pieţe.
Sursa: Agerpres