Zece din cele mai mari bănci europene au anunţat din iunie concedierea a 130.000 de angajaţi, mai mult decât totalul concedierilor realizate de acele bănci în perioada 2013-2014, conform datelor Reuters. Dar investitorii cred că sectorul bancar va trebui să facă noi reduceri de costuri şi să adopte măsuri pentru majorarea profiturilor. 

Încetinirea economiei europene afectează de asemenea situaţia industriei bancare. În timp ce Rezerva Federală a SUA a început majorarea ratei dobânzii, BCE ia în considerare noi măsuri de relaxare fiscală, care ar putea afecta profiturilor băncilor. 

'Cei care au provocat criza din 2008 încă trebuie să ispăşească şi fac asta reducându-şi bilanţurile', a apreciat Jamie Clark, de la Liontrust Macro Thematic, referindu-se la criza bancară care a provocat o recesiune profundă pe plan global. 'Vedem concedierile ca singurul semn al unei tendinţe mai degrabă străvechi decât ciclice la care apelează în permanenţă băncile mai mici', a adăugat Jamie Clark. 

Zeci de mii de angajaţi au fost concediaţi în timpul şi după criza financiară din perioada 2007-2009 dar recentele concedieri din Europa arată că băncile din regiune sunt în urma celor din SUA în privinţa schimbărilor structurale. 

În 2014 şi 2013, un număr de 78.000 de locuri de muncă au fost desfiinţate la cele mai mari 18 bănci europene, ceea ce reprezintă 4,1% din totalul angajaţilor, mai puţin de procentul de 7,3% înregistrat la cele mai importante şase bănci din SUA. 

Printre băncile europene care au anunţat anul acesta concedieri se află Rabobank, Deutsche Bank, UniCredit, Credit Suisse, HSBC şi Standard Chartered. 

Aproximativ 25.000 de angajaţi din sectorul bancar austriac şi-ar putea pierde locurile de muncă în următorii 4-5 ani, a avertizat recent guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei (OeNB), Ewald Nowotny, citând datele unui studiu derulat de OeNB. 

În sectorul bancar din Austria lucrau în 2008 aproximativ 80.283 de persoane, iar la sfârşitul lui 2014 mai erau 75.714 angajaţi. 

Ewald Nowotny, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor BCE, a apreciat că sectorul bancar din Austria este supraîncărcat, iar numărul locurilor de muncă va scădea cu o treime. 

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România. 

 AGERPRES