Pentru a rezolva problemele cu care se confruntă băncile cu conturile pentru care titularul nu a mai dat un semn de viaţă de peste 60 de ani, la începutul acestui an Elveţia a adoptat o lege care prevede publicarea pe Internet a acestei liste a conturilor dormante. În situaţia în care contul este dormant după 1955 persoanele interesate au la dispoziţie un an pentru a depune o cerere de revendicare, iar dacă contul este dormant de mai mult de 60 de ani răgazul este de cinci ani. 

Operaţiunea este gestionată de Asociaţia bancherilor din Elveţia, potrivit căreia aproximativ 44 de milioane de franci elveţieni 'lâncezesc' în conturi bancare care nu au fost accesate cel puţin din 1955. Lista publicată de băncile elveţiene conţine 2.600 de nume de persoane sau entităţi precum şi 80 cutii de valori care au fost deschise şi s-a făcut un inventar. 

Potrivit AFP, marea majoritate a numelor vizează persoane care locuiesc în Elveţia şi de naţionalitate elveţiană. Dar există şi nume de americani, argentinieni, brazilieni, germani, români sau israelieni. 

'Prin publicare acestor informaţii, băncile fac un ultimă încercarea de a relua contactul cu clientul', a declarat preşedintele Asociaţiei bancherilor din Elveţia, Claude-Alain Margelisch. 

Lista publicată miercuri va fi completată în fiecare an. Dacă după termenul legal, nimeni nu revendică contul, acesta va fi moştenit de statul elveţian. 

Mai multe detalii, aici.

AGERPRES