'Grecia nu poate decât să meargă mai bine şi băncile sale sunt acum mai sigure decât au fost vreodată în trecut', a afirmat Gobron la un eveniment organizat de publicaţia 'Citywire Global'. Acesta a subliniat importanţa procesului de consolidare a sectorului bancar elen, care a dus la reducerea numărului de bănci care operează în Grecia, de la peste 20 la doar patru.

'În ultimii cinci ani, am văzut o consolidare masivă a sectorului, unde foştii acţionari, ca Societe Generale şi Credit Agricole din Franţa, sau BCP din Portugalia şi-au recapitalizat masiv subsidiarele înainte de a le vinde către Pireaus Bank şi Alpha Bank', a declarat managerul de fond de la Generali.

Acesta a investit în ambele bănci.

'Este dificil să estimăm că nu va fi nevoie de majorări suplimentare de capital, dar ambele bănci sunt destul de sigure din acest punct de vedere', a afirmat Gobron.

Acesta a apreciat că situaţia financiară a băncilor se îmbunătăţeşte şi nu sunt motive de teamă pentru procesul de verificare a calităţii activelor demarat de BCE, rezultatele urmând să fie publicate în noiembrie.

Printre instituţiile din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor se află şi băncile cu subsidiare în România: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas şi Societe Generale (Franţa), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).

Mulţi analişti sunt îngrijoraţi de situaţia băncilor mai mici din sudul Europei, susţine Gobron: 'Băncile de la periferia Europei doar supravieţuiesc astăzi, ele încă îşi reduc gradul de îndatorare, îşi reduc bilanţurile şi încearcă să optimizeze lucrurile. dar când vor reveni în afaceri în următoarele trimestre, vom vedea o creştere semnificativă pe acest segment'.

Gobron a anunţat că încearcă să-şi majoreze substanţial expunerea la Italia, care 'este o piaţă foarte bună. Este mai puţin o poveste despre o redresare pură, deci ar fi puţin incorect să o punem pe aceeaşi treaptă cu Portugalia, Spania şi Grecia. dar în ceea ce priveşte sectorul bancar, încă este considerată periferică'.

Managerul de fond de la Generali este convins că Italia trebuie să recapitalizeze sectorul bancar şi unele instituţii trebuie să fuzioneze, declarând că aşteaptă ca băncile să anunţe noi majorări de capital înainte de a cumpăra acţiuni.

Conform rezultatelor, băncile elene au nevoie de majorarea capitalului cu încă 6,4 miliarde de euro.

Grecia a depăşit perioada de 'panică şi nervozitate' iar băncile elene vor fi în curând cele mai bine capitalizate din Europa, a declarat luni directorul general al Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, într-un interviu acordat CNBC.

Declaraţia şefului Piraeus, unul din cele mai mari grupuri elene, vine într-un moment în care banca a anunţat că va accesa pieţele pentru a obţine cei 1,75 miliarde de euro (2,43 miliarde de dolari) necesari pentru majorarea capitalului. Este prima bancă din Grecia care va emite obligaţiuni pentru a-şi majora capitalul, de la debutul crizei din zona euro.

La un an de la criza care a zguduit statul vecin, Cipru, Thomopoulos a dat asigurări că nu există posibilitatea unui astfel de eveniment în Grecia.

'Băncile sunt mult mai stabile. Cred că o serie de bănci elene vor fi în final unele din cele mai bine capitalizate din Europa, după publicarea rezultatelor testelor de stres. Am depăşit cea mai dificilă perioadă', a afirmat şeful Piraeus.

Acesta a explicat că există un apetit clar al investitorilor pentru titlurile de valoare elene: 'Ultima dată când am încercat să ne majorăm capitalul, în urmă cu şase luni, vorbeam de speranţele legate de începerea redresării ţării, dar acum ne referim la fapte. Există multe semne pozitive, sunt convins că băncile din Grecia vor accesa cu succes pieţele pentru a-şi majora capitalul'.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank. AGERPRES