Profiturile băncilor rusești de anul acesta le-ar putea depăși pe cele din 2023

Această estimare reprezintă o creștere a previziunilor anterioare ale băncii.

Banca a anunțat anterior că se așteaptă ca profiturile să scadă la 2,3-2,8 trilioane de ruble (24,8-30,2 miliarde de dolari) în acest an, în urma creșterii semnificative a creditelor ipotecare, de consum și corporative. Acestea au dus la un profit total al sectorului bancar de 3,3 trilioane de ruble în 2023, notează Reuters.

Olga Poliakova a mai afirmat că banca este preocupată de segmentul cu risc ridicat al creditelor ipotecare. Se așteaptă însă ca ritmul de creștere al sectorului să încetinească treptat.

Carduri bancare, interzise în Rusia în urma sancțiunilor SUA

În altă ordine de idei, amintim că în urma sancțiunilor impuse de Statele Unite, Kârgâzstanul, o țară aliată a Rusiei în Asia Centrală, va adopta o abordare similară cu alte state. Mai exact, va renunța la acceptarea cardurilor bancare Mir din Rusia.

Conform unei declarații oficiale emise de Sistemul Național de Plăți din Kârgâzstan (Elcart), cardurile bancare Mir nu vor mai fi acceptate în țară începând cu data de 5 aprilie. Autoritățile locale au anunțat această decizie în cursul zilei de marți. Informația a fost raportată de agenția de presă rusă TASS.

Decizia de a înceta utilizarea cardurilor bancare Mir a fost luată pentru a reduce riscurile asociate sancțiunilor secundare care ar putea fi impuse împotriva Kârgâzstanului în cazul menținerii operațiunilor cu aceste carduri bancare din Federația Rusă.

Începând din luna februarie, Sistemul Național de Plăți cu Cardul al Rusiei, care operează cardurile bancare Mir ca alternativă la Visa și Mastercard, a fost afectat de sancțiunile impuse de Statele Unite, ca răspuns la invazia din Ucraina din 2022.

În afară de Rusia, cardurile Mir sunt utilizate și în unele țări din America Latină. Sunt utilizate și în alte state care au relații strânse cu Moscova.

Recent, și Armenia a anunțat că va interzice utilizarea cardurilor Mir, ca urmare a sancțiunilor impuse de Statele Unite. Această decizie a fost determinată de schimbarea percepției privind relația Rusiei cu Armenia, după ce Rusia a fost percepută ca abandonând Armenia în fața Azerbaidjanului. Azerbaidjanul a recâștigat controlul asupra regiunii Karabah. Aceasta este locuită în majoritate de armeni, în urma unui conflict militar. Karabahul fusese sub controlul separatiștilor armeni după războiul dintre Armenia și Azerbaidjan din anii ’90. Mai multe puteți citi aici.