Anumite carduri bancare vor fi interzise în Rusia după sancțiunile impuse de SUA

Carduri bancare interzise. În urma sancțiunilor impuse de Statele Unite, Kârgâzstanul, o țară aliată a Rusiei în Asia Centrală, va adopta o poziție similară cu alte state. Mai exact, nu va mai accepta cardurile bancare Mir din Rusia.

Conform unei declarații oficiale transmise de Sistemul Național de Plăți din Kârgâzstan (Elcart), cardurile bancare Mir nu vor mai fi acceptate în țară. Decizia se va aplica începând cu data de 5 aprilie. Hotărârea a fost anunțată de autoritățile locale în cursul zilei de marți și a fost raportată de agenția de presă rusă TASS.

Decizia de a renunța la utilizarea cardurilor bancare Mir a fost luată în vederea reducerii riscurilor asociate sancțiunilor secundare care ar putea fi impuse împotriva Kârgâzstanului în cazul menținerii operațiunilor cu aceste carduri bancare din Federația Rusă.

Începând din luna februarie, Sistemul Național de Plăți cu Cardul al Rusiei, care operează cardurile bancare Mir ca alternativă la Visa și Mastercard, a fost afectat de sancțiunile impuse de Statele Unite. Acestea au fost un răspuns la invazia din Ucraina, declanșată în 2022.

Pe lângă Rusia, cardurile Mir sunt utilizate și în unele țări din America Latină, precum și în alte state care au relații strânse cu Moscova.

În ultima lună, și Armenia a comunicat că va interzice folosirea cardurilor Mir. O decizie luată tot ca urmare a sancțiunilor impuse de Statele Unite.

Armenia a fost odată un aliat strâns al Rusiei. Totuși, statul a adoptat recent o poziție politică mai independentă.

Această schimbare de direcție este determinată de percepția că Rusia a abandonat Armenia în fața Azerbaidjanului. Acesta a recâștigat militar controlul asupra regiunii Karabah, cu o majoritate armeană. Karabah a fost sub controlul separatiștilor armeni după războiul dintre Armenia și Azerbaidjan din anii ’90.

rusia, sua
Rusia, SUA / SURSA FOTO: Dreamstime

Anunțul făcut de Sistemul Național de Plăți din Kârgâzstan

„Divizia Departamentului Trezoreriei SUA responsabilă cu controlul activelor străine a impus sancțiuni asupra JSC National Payment Card System, operatorul sistemului de plăți Mir.

Pentru a minimiza riscul sancțiunilor secundare, CJSC Interbank Processing Center, în calitate de garant al funcționării neîntrerupte a sistemului național de plăți Elcart, anunță că va înceta deservirea cardurilor bancare Mir în infrastructura sa începând cu data de 5 aprilie”, a precizat operatorul într-un comunicat, citat de Interfax.

La rândul lor, cardurile Elcart vor înceta să mai funcționeze în Rusia.

Centrul de procesare interbancară a comunicat că a luat măsuri cuprinzătoare. Totul, în vederea bunei funcționări și a securității sistemului național de plăți.

„În Kârgâzstan, cardurile bancare Elcart vor continua să fie deservite pe toate dispozitivele bancare fără nicio restricție”, aflăm din aceeași declarație.