Volumul creditelor acordate agenţilor economici a crescut de la 98,5 miliarde lei în februarie 2010 la 105,4 miliarde lei în februarie 2011, adică cu 7%, mai accentuată fiind creşterea creditelor în valută – 11% (de la 58,5 miliarde lei la 65 miliarde lei în acelaşi interval de timp). În luna septembrie a anului trecut, totalul creditelor acordate agenţilor economici era de 103,6 miliarde lei, conform datelor Băncii Naţionale.
„Activitatea de creditare decurge în perioada curentă cum ar fi de aşteptat să evolueze într-o perioadă de după criză, adică îşi revine, dar treptat. Atât clienţii, cât şi băncile sunt mult mai prudenţi. S-a observat totuşi o creştere a cererii din partea companiilor, atât companii mari, cât şi întreprinderi mici şi mijlocii, majoritatea firme româneşti, însă şi investitori străini“, declară pentru Capital László Diósi, director general, OTP Bank.
Acest lucru a fost sesizat și de Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El susţine că „în contextul relansării economiei, anumite sectoare (precum cel auto sau cel energetic) au nevoie de o creditare mai generoasă. Pentru consum nu are sens creditarea în momentul de faţă, însă pentru anumite investiţii, aceasta ar fi foarte utilă.“
Reprezentanţii BCR afirmă că se aşteaptă ca în cursul anului curent finanţarea acestui segment al economiei să crească uşor, fapt ce va avea efecte benefice asupra întregii economii româneşti.
„Banca rămâne alături de clienţii săi, acordând sprijin companiilor care întâmpină dificultăţi în contextul economic actual, dar care prezintă perspective de redresare şi dezvoltare, colaborând la identificarea de soluţii reciproc avantajoase. În egală măsură este important să avem concursul clienţilor noştri, care să ne propună afaceri viabile, pe baza unor argumente solide, susţinute de un studiu atent al condiţiilor pieţei,  planuri de afaceri solide, bine structurate, şi strategii clare din care să reiasă avantajele competitive“, continuă aceştia.
Creditarea populației nu va crește semnificativ
Pe de altă parte, analiştii estimează că finanţarea persoanelor fizice nu va creşte semnificativ în perioada următoare, atât datorită măsurilor guvernamentale, cât şi datorită prudenţei clienţilor, aceştia căutând mai mult oferte de refinanţare a creditelor deja contractate.
Astfel, John Bell, director clienţi retail RBS Bank, este de părere că „creditarea va avea anul acesta un trend similar cu cel din anul 2010, eventual cu un accent mai mare pe partea de refinanţări. Mai mulţi clienţi vor dori să aibă acces la finanţări pe termen lung (cu durată mai mare de creditare). Nici creditele ipotecare, nici cele fără garanţii nu vor înregistra însă o creştere semnificativă. Cheltuielile domestice nu vor creşte considerabil în 2011, poate anul următor“. Şi directorul OTP Bank consideră ca „pe partea de creditare a clienţilor persoane fizice, nu vor avea loc creşteri majore“. Clienţii caută promoţii bancare, în special pentru refinanţarea creditelor, în această perioadă.
„În ceea ce priveşte costurile creditelor, dobânzile şi comisioanele au tot scăzut, în contextul competiţiei dintre bănci. Nu cred că vor scădea mai mult de atât“, afirmă acesta.
Costuri mai mari au început deja să apară. Conform ultimelor date prezentate de BNR, dobânda la creditele noi în lei a crescut în februarie cu 1,58 puncte procentuale faţă de prima lună a acestui an, la o medie de 11,7% pe an, în contextul majorării ratei pentru împrumuturile acordate firmelor cu 1,9 puncte, la 11,16%. Niveluri mai ridicate ale acestor dobânzi au fost înregistrate în luna iulie 2010.
La dobânzile în euro, variaţii notabile s-au înregistrat doar pentru creditele noi, atât în cazul populaţiei, cât şi al firmelor. Dobânda medie pentru creditele noi în euro a avansat în februarie cu 0,23 puncte faţă de ianuarie, la 5,68%. În cazul firmelor, împrumuturile nou-acordate în euro s-au scumpit cu 0,24 puncte procentuale, la 5,63%, în timp ce rata medie pentru populaţie a urcat cu 0,25 puncte, la 5,82%.