Băncile au luat în luna mai credite Lombard de la BNR pentru prima dată în acest an, în sumă de 1,86 miliarde lei, şi au realizat depozite la banca centrală de numai 1,65 miliarde lei, mult mai mici decât în primele patru luni, ceea ce indică diminuarea semnificativă a lichidităţii din piaţă.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), băncile nu au mai apelat în primele patru luni la facilitatea permanentă de creditare, Lombard, în condiţiile în care instituţiile au făcut anul trecut împrumuturi overnight de la BNR în sumă de 154,24 miliarde lei, cu 73% mai mult decât valoarea cumulată contractată în 2008.

Totodată, în primele patru luni băncile au avut depozite overnight (scadente în ziua următoare) la BNR în sumă de 193,06 miliarde lei, în condiţiile în care plasamentele au cumulat 55,93 miliarde de lei pe întreg anul trecut.

Numai în luna aprilie băncile au realizat depozite la banca centrală de 80,06 miliarde de lei, ceea ce indică un excedent zilnic de lichiditate de aproximativ 3,8 miliarde lei.

În luna mai valoarea totală a creditelor acordate băncilor prin Lombard sugerează un deficit de lichiditate mediu zilnic de 88.571 de lei. Totodată, sumele plasate de bănci arată un excedent zilnic de lichiditate de 78.714 lei.

Facilităţile permanente (de creditare şi de depozit) acordate instituţiilor de credit de către BNR sunt accesate la iniţiativa instituţiilor de credit. Băncile pot obţine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginală de credit şi pot plasa, la sfârşitul zilei, resursele excedentare la banca centrală.

Dobânzile la facilităţile permanente sunt stabilite într-un coridor simetric de 4 puncte procentuale faţă de rata dobânzii de politică monetară, ceea ce înseamnă pentru luna mai o rată de 10,25% pe an la credite şi de 2,25% pe an la depozite.

SURSA: Mediafax