Băncile-mamă ale instituţiilor de credite din România vor semna un nou angajament prin care vor garanta că nu-şi reduc expunerea pe România, după ce au mai semnat două astfel de înţelegeri cu Banca Naţională a României, în urma acrodului FMI.

“Astăzi am dat OK-ul pentru a treia scrisoare pe care o vom semna cât de curând. Toate băncile vor avea angajamente similare” a declarat Federico Ghizzoni, şeful Unicredit pentru Europa Centrală şi de Sud-Est. “Pentru noi nu este o problemă să semnăm, pentru că intenţionăm chiar să ne extindem în zonă” a spus oficialul Unicredit.

Scrisoarea III

Pe 10 august, băncile mamă a nouă instituţii de credit din România au semnat a doua variantă a scrisorii de angajament care prevedea  menţinerea gradului de adecvare a capitalului peste 10%, prin majorarea capitalului social în caz de necesitate, şi păstrarea expunerilor pe România.

La sfârşitul lui mai, instiţiile financiare au convenit asupra continului scrisorii,(prima variantă) în cadrul unei reuniuni, la Bruxelles. Iar la sfârşitul lui martie, au avut loc discuţii pe aceeaşi temă la Viena. Cele nouă bănci semnatare ale angajamentului au o cotă de piaţă de aproape 70%. Este vorba de Erste Group Bank (acţionarul majoritar al BCR), Raiffeisen International, Eurobank EFG (acţionarul majoritar al Bancpost), National Bank of Greece (acţionar majoritar al Băncii Româneşti), Société Générale (BRD), Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit Group.