Pentru primele nouă luni ale anului 2022, majoritatea băncilor au raportat profituri în creștere față de aceeași perioadă a anului 2021, în contextul creșterii creditării, dar şi a veniturilor, în urma majorării dobânzilor.

Sistemul bancar românesc, profit record

Profiturile nete cumulate ale celor mai mari trei bănci din România, și anume Banca Transilvania, BCR şi BRD, au totalizat aproape 4 miliarde de lei în primele nouă luni din 2022, peste nivelurile din 2021 și reprezintă mai mult de jumătate din câştigul întregului sistem bancar.

Dacă mai adăugăm și Raifeissen Bank și UniCredit Bank și adunăm câștigurile celor mai profitabile cinci bănci din țara noastră, suma ajunge la 5,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproape 74% din câştigul total al sistemului românesc.

Câştigurile celor mai profitabile 5 bănci din România depăşesc 5,6 miliarde de lei după primele nouă luni ale anului 2022, adică aproape 74% din câştigul total al sistemului.

Potrivit datelor BNR, întregul sistem bancar românesc, care este format din 34 de bănci, a încheiat nouă luni din 2022 cu un profit record, în valoare de 7,6 miliarde de lei, cu aproximativ 20% peste câştigul din primele nouă luni ale anului 2021.

Privind retrospectiv, şi după nouă luni din 2021 cele mai mari trei bănci din România, Banca Transilvania, BCR şi BRD, au fost pe podium şi în topul profiturilor, cu 3,5 mld. lei cumulat, ceea ce înseamnă 55% din câştigul sistemului bancar de atunci.

Florin Cîțu învinuiește BNR și PSD pentru creșterea inflației

Cu toate că sistemul bancar românesc a înregistrat un profit record, fostul premier Florin Cîțu spune că inflația a crescut atât de mult din cauza deciziilor luate de BNR împreună cu PSD.

„La începutul anului am avertizat că măsurile socialiste dorite de PSD vor duce la explozia inflației. Aceste măsuri au fost implementate după ce am plecat de la conducerea PNL și au avut exact efectul pe care l-am estimat. MF-PSD și BNR aveau solutiiile pentru reducerea inflației. Dar cele două instituții au luat decizii, în ultima perioadă, care alimentează creșterea prețurilor în următoarele 12 luni”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

„BNR a început de o lună să lase lichiditate în piață. Imediat au început să scadă dobânzile. Sper că BNR nu a luat decizia de a crește taxa saracirii, rata inflației, doar ca MF-PSD să se împrumute puțin mai ieftin câteva săptămâni. Oricum, o decizie foarte ciudată în condițiile în care BNR a crescut estimarea pentru rata inflației și ne anunță că acum rămâne peste 10% până în 2024. O bancă centrală responsabilă ar fi menținut dobânzile în piață cel puțin la nivelul actual. BNR nu mai poate spune acum că rata inflației crește din alte motive decât cele legate de propriile decizii. Dacă BNR ar fi ajustat în jos traiectoria inflației atunci avea motive să arunce cu bani în piață și să scadă dobânzile. Dar ce face acum, împreună cu MF-PSD, este să pună paie pe focul inflației”, a continuat acesta.