Ultimul index al preţului alimentelor calculat de Banca Mondială arată că preţul global al alimentelor a crescut cu 8% în perioada cuprinsă între luna decembrie 2011 şi luna martie 2012, după ce în precedentele patru luni preţurile au scăzut. În pofida creşterii înregistrate în ultima perioadă, preţurile la alimente rămân cu 1% sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut şi cu 6% sub vârful istoric înregistrat în luna februarie 2011.

"După patru luni de scăderi consecutive, preţurilor alimentelor au început din nou să crească, ameninţând securitatea alimentară pentru milioane de persoane", a declarat vicepreşedintele Băncii Mondiale, Otaviano Canuto.

Potrivit Băncii Mondiale, preţul la cereale, grăsimi şi uleiuri a crescut în fiecare lună după ianuarie 2012. În schimb, preţul internaţional al orezului a scăzut ca urmare a ofertei abundente de alte cereale şi a concurenţei puternice în rândul exportatorilor.

Instituţia internaţională a avertizat că, dacă actualele prognoze privind producţia de alimente în 2012/2013 nu se vor materializa, este posibil ca preţurile globale să atingă niveluri ridicate care solicită o monitorizare strictă.
Sursa: Agerpres