"În calitate de instituţie multilaterală globală de dezvoltare, Grupul Băncii Mondiale continuă transformarea operaţiunilor sale în semn de recunoaştere a schimbărilor rapide la nivel global… Grupul Băncii Mondiale nu va mai finanţa proiecte upstream de petrol şi gaze, după 2019", a informat Banca Mondială cu ocazia summitului privind clima, de la Paris. 

Chiar dacă din ce în ce mai mulţi actori din domeniul financiar şi-au afirmat dorinţa de a-şi reduce angajamentul faţă de cărbune, cel mai poluant combustibil fosil, Banca Mondială este prima bancă multilaterală care îşi asumă angajamentul de a nu mai finanţa explorarea şi producţia de petrol şi gaze naturale. 

Cu toate acestea, "în circumstanţe speciale, va fi analizată finanţarea unor proiecte în sectorul upstream de gaze în cele mai sărace ţări unde este un beneficiu clar în termen de acces la energie pentru săraci iar proiectul se potriveşte cu angajamentele ţării asumate la summitul de la Paris", a adăugat instituţia financiară internaţională. 

În 2016, finanţările oferite de Banca Mondială pentru industria de petrol şi gaze naturale s-au ridicat la aproximativ 1,6 miliarde de dolari, adică mai puţin de 5% din finanţarea totală acordată de instituţia financiară internaţională în acel an. 

De asemenea, începând de anul viitor, Banca Mondială va publica în fiecare an emisiile de gaze cu efect de seră ale proiectelor pe care le finanţează în sectoarele cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, cum este energia, a mai anunţat instituţia financiară. 

Marţi, a început la Paris un summit organizat de Emmanuel Macron pentru a marca a doua aniversare a Acordului pentru climă de la Paris şi pentru a propune modalităţi şi pârghii concrete pentru a stimula investiţiile şi finanţarea programelor ce vizează protejarea climei de pe Terra.

AGERPRES