În schimb, Banca Mondială a lăsat nemodificate prognozele pentru 2016, când România ar urma să înregistreze o creştere economică de 3,2% şi chiar a revizuit în scădere cu 0,4% estimările pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%.

La nivel regional, Banca Mondială estimează că regiunea Europa emergentă şi Asia Centrală – în care este inclusă şi România – va suferi o încetinire a ritmului de creştere economică, de la 2,4% în 2014 până la 1,8% în 2015.

“Scăderea preţului petrolului şi tensiunile geopolitice sunt doar parţial compensate de revenirea moderată din zona euro. Revenirea a fost una inegală în întreaga regiune, afectată de moştenirile crizei financiare globale, în special de bilanţurile băncilor – Bulgaria, Serbia şi într-o mai mică măsură România, se arată în raportul Băncii Mondiale.

În ceea ce priveşte riscurile la adresa regiunii, Banca Mondială consideră că acestea constau într-o nouă scădere a preţului petrolului, escaladarea tensiunilor geopolitice şi o înăsprire bruscă a condiţiilor financiare globale. La acestea se adaugă o revenire sub aşteptări a economiei globale şi o soluţionare nefavorabilă a problemelor dintre Grecia şi creditorii săi.

În România, bugetul pentru anul 2015 este fundamentat pe o creştere economică de 2,5%, iar produsul intern brut este estimat la 709,681 milioane de lei. Produsul intern brut a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 4,3% faţă de primul trimestru al anului trecut şi cu 1,6% faţă de trimestrul IV 2014, contribuţii semnificative la avansul economiei având comerţul cu ridicata – 1% şi industria şi comunicaţiile – 0,9% fiecare, reiese din datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,8%, faţă de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie. AGERPRES


Te-ar putea interesa și: