Investitorul este o societate de asigurări din Germania, aliniindu-se obiectivului Băncii de a-și diversifica în continuare baza de investitori. Demonstrează o încredere semnificativă din partea investitorilor în reputația Băncii Internaționale de Investiții.

Plasament privat în euro

Această tranzacție are cea mai lungă scadență obținută vreodată, ceea ce contribuie la îmbunătățirea profilului general de scadență al finanțării Băncii și la extinderea duratei elementelor de pasiv ale acesteia.

Mai mult, revenirea la finanțarea în euro la un preț extrem de competitiv, în ciuda duratei care a crescut semnificativ. Este vorba despre un cupon cu o rată anuală a dobânzii egală cu 95 bps. Este un rezultat vizibil al îmbunătățirii constante a profilului de credit al Băncii Internaționale de Investiții.

Tranzacția a fost pregătită de Citigroup Global Markets Europe AG, care a fost desemnată dealerul zilei în cadrul programului MTN al Băncii înregistrat la Bursa de Valori din Dublin.

„În anul 2020, în ciuda pandemiei, Banca Internațională de Investiții a atras un volum extraordinar (aproape 600 de milioane de euro) de fonduri noi și, de asemenea, a doborât câteva dintre recordurile sale anterioare de finanțare (din punct de vedere al volumului și al prețului).

Noua tranzacție încheiată astăzi este un prim pas important în continuarea acestei evoluții extraordinare.

Anul acesta intenționăm să ne continuăm strategia de marketing adresată investitorilor și, după publicarea situațiilor financiare auditate pentru anul 2020, așteptată la începutul lunii februarie. Vom organiza cea de-a doua convocare globală a investitorilor, pentru o informare transparentă a bazei ample de investitori și comunicarea mai multor detalii cu privire la performanța financiară și planul de finanțare al Băncii Internaționale de Investiții.

Banca Internațională își propune finalizarea programului MTN

De asemenea, ne propunem să finalizăm actualizarea programului MTN până la sfârșitul lunii februarie.” a comentat Nikolay Kosov, președintele consiliului de administrație al Băncii Internaționale de Investiții.

„Anul abia începuse, dar investitorii își manifestaseră deja un puternic interes în legătură cu Banca Internațională de Investiții.

În ciuda volatilității crescute a pieței, în special a curbelor de referință pentru plasamente pe termen lung, ne bucurăm să vedem un interes în legătură cu o scadență atât de lungă și cu un preț foarte competitiv.

Marja de credit atinsă cu această tranzacție (90 bps vs MS) este egală cu cea mai bună tranzacție a noastră în lei pe 3 ani din anul anterior, fără nicio primă de marjă de credit la o extindere semnificativă a scadenței (17 ani).

Această tranzacție stabilește așteptări pozitive pentru finanțarea noastră pe termen lung pentru întregul an ce urmează.” a observat Jozef Kollar, prim vice-președintele consiliului de administrație al Băncii Internaționale de Investiții.