Bill Gates, a patra cea mai bogată persoană din lume, cunoscut pentru cunoștințele sale de programare (în condițiile în care este co-fondatorul gigantului Microsoft), dar și ca un iubitor de natură și de petrecere a timpului în aer liber, a cumpărat, fără să facă prea multă vâlvă, 242.000 de acri de pământ agricol în SUA – de ajuns să îl transforme în cel mai mare deținător privat din America.

După ani de zile în care a cumpărat pământ agricol în state precum Florida și Washington, Gates, a cărui avere este estimată la aproape 121 miliarde de dolari, și-a creat un portofoliu masiv de proprietăți constând în terenuri agricole în 18 state SUA.

Bill Gates nu este la prima incursiune în domeniul agricol

Cele mai întinse proprietăți ale sale se află în Louisiana (69.071 de acri), Arkansas (47.927 acri) și Nebraska (20.588 acri ). În plus, miliardarul deține o cotă de 25.750 de acri de teren în partea de vest a Phoenix, Arizona, care este transformat în noi suburbii.

Terenul este deținut direct și prin intermediari de Cascade Investments, vehiculul personal de investiții al lui Bill Gates. Ale investiții aparținând Cascade Investments sunt compania pentru siguranță alimentară Ecolab, comerciantul de mașini second-hand Vroom și Compania Națională Canadiană de Căi Ferate.

Deși pare surprinzător că Bill Gates, devenit miliardar în urma fondării unei companii de tehnologie, a devenit și cel mai mare deținător de teren agricol din SUA, nu este prima sa incursiune in domeniul agriculturii, potrivit forbes.com.

Promotor al agriculturii sustenabile

Fundația Bill și Melinda Gates a anunțat în 2008 că acordă granturi de 306 milioane de dolari pentru a promova agricultura sustenabilă și cu profitabilitate ridicată în rândul micilor fermieri din Africa Subsahariană și Asia de Sud.

Fundația a investit mai departe în dezvoltarea ”super-culturilor” rezistente la schimbările climatice și a vacilor de lapte cu randament crescut.

Anul trecut, Fundația a anunțat înființarea organizației non-profit Gates Ag One, al cărei scop este continuarea acestor eforturi și ducerea lor mai departe.

În acest moment nu este foarte clar cum este utilizat terenul agricol deținut de Gates sau dacă este pus deoparte pentru conservare. Totuși, există indicii că pâmântul va fi folosit în concordanță cu valorile Fundației Bill și Melinda Gates.

Cottonwood Ag Management, o subsidiară a Cascade Investments, este membru a Leading Harvest, o organizație non-profit care promovează agricultura sustenabilă care pune pe primul plan protecție recoltelor, a solului și a surselor de apă.