În iunie, grupul austriac Raiffeisen Bank International a anunţat că vrea să-şi vândă subsidiara Raiffeisen Polbank, a zecea mare bancă din Polonia după active, unui creditor polonez, ca o alternativă la listarea diviziei la Bursa de la Varşovia. 

Termenul limită pentru depunerea ofertelor iniţiale de către investitori a fost 6 septembrie. 

Sursele au anunţat că PKO BP, cea mai mare bancă din Polonia, şi Alior, controlată de asiguratorul de stat PZU, au depus ofertele marţi. Nu se ştie dacă au fost singurele oferte. 

Reprezentanţii Raiffeisen şi PKO BP nu au comentat informaţia. 

Alte surse au declarat că printre potenţialii licitatori se află şi Banco Santander (Spania, BNP Paribas (Franţa) şi ING (Olanda). 

Activele Pekao se ridică la 170 de miliarde de zloţi (44 miliarde de dolari), de trei ori mai mult faţă de Raiffeisen Bank Polska, fiind astfel principalul premiu al valului de consolidări, cumpărătorul având posibilitatea să se extindă pe piaţa poloneză, a apreciat analistul Dariusz Gorski, de la Bank Zachodni WBK SA. 

"Pekao pare mult mai importantă şi mai atractivă pentru companiile controlate de Guvern. Având exces de capital şi numerar, ar putea furniza fonduri pentru ca potenţialul său nou proprietar să preia subsidiara Raiffeisen", a explicat Gorski. 

Noua taxă pe bănci impusă în Polonia şi ratele scăzute ale dobânzilor au provocat dificultăţi băncilor mai mici. Guvernul de la Varşovia vrea ca băncile de stat să-şi majoreze cota de piaţă prin preluări. Partidul conservator Lege şi Justiţie, care a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie, a promis că va creşte controlul statului asupra economiei şi că va încerca să "re-polonizeze" sectorul bancar, dominat în prezent de investitorii străini – inclusiv Banco Santander SA, Commerzbank AG, ING Groep NV şi Citigroup – care deţin aproximativ 60% din active. Dacă firmele poloneze achiziţionează Pekao, se va îndeplini obiectivul Guvernului de a reduce acest procentaj la 50%. 

UniCredit şi Raiffeisen Bank International au o prezenţă importantă pe piaţa din România. 

SURSA: Agerpres