Banca Centrală a Chinei (PBOC) este „aproape gata” să emită propria monedă digitală a ţării, a anunţat Mu Changchun, adjunctul directorului de la Departamentul plăţi al PBOC. O echipă de cercetare a PBOC a început în 2014 să exploreze posibilitatea lansării propriei monede digitale pentru a reduce costurile circulării banilor de hârtie şi pentru a întări controlul oficial al furnizării de bani. Până acum autorităţile de la Beijing au publicat puţine detalii privind planurile lor.

Emiterea monedei digitale se va baza pe un sistem dual, în care atât Banca Centrală a Chinei, cât şi instituţiile financiare vor fi emiţători legitimi, a explicat Mu Changchun. Acesta a adăugat că moneda digitală nu va fi dependentă în întregime de tehnologia blockchain, deoarece actuala tehnologie blockchain nu va putea gestiona volumele de tranzacţii din China.

Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei.

Într-un raport al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), publicat recent, se arată că majoritatea băncilor centrale nu au planuri de emitere a versiunii digitale a monedelor lor, după ce studiile privind avantajele criptomonedelor nu au fost convingătoare. Băncile centrale i-au avertizat pe investitorii interesaţi de criptomonede precum Bitcoin asupra faptului că acest tip de investiţie poate aduce pierderi, mai ales în contextul în care monedele digitale şi-au pierdut mult din valoare în ultimele luni.

Cea mai mare parte a activităţii băncilor centrale în domeniul iniţierii de monede digitale bancare centrale a fost până în prezent o activitate „conceptuală”, potrivit informaţiilor transmise de 63 de bănci centrale către BIS. Cele 63 de bănci acoperă peste 90% din activitatea economică globală şi 80% din populaţia planetei. Doar cinci bănci centrale au dezvoltat conceptul şi au realizat proiecte-pilot pentru monede electronice. Mai mult de 85% din băncile centrale susţin că este extrem de puţin probabil să emită orice tip de monedă digitală în următorii trei ani, se precizează în raportul BIS. O singură bancă centrală a transmis că e foarte probabil să emită o versiune digitală a monedei sale în următorii şase ani.