În linie cu aşteptările analiştilor, comitetul de politică monetară de la NBH a redus, marţi, dobânda-cheie cu 10 puncte de bază, până la nivelul record de 2,6%.

'Presiunile externe, de genul deprecierii forintului, randamentul obligaţiunilor guvernamentale şi modificarea apetitului de risc, nu sunt suficient de puternice pentru a împiedica banca centrală să reducă costul creditului la ultima reuniune de dinaintea alegerilor parlamentare', au declarat analiştii Balint Torok şi Gergely Palffy.

Cu toate acestea, în ultimele luni Banca Naţională a Ungariei a încetinit ritmul reducerilor dobânzii de politică monetară, reducerea cu 10 puncte de bază decisă marţi, venind după reducerile de 15% din lunile februarie şi ianuarie şi reducerile de 20% decise în precedentele cinci luni.

'Percepţia de risc faţă de Europa de Est se îndreaptă spre o direcţie greşită şi noi nu vom fi scutiţi', a declarat recent Gyula Pleschinger, membru în comitetul de politică monetară de la NBH.

SUA şi Uniunea Europeană au îngheţat activele şi au introdus restricţii de călătorie pentru o serie de politicieni şi oameni de afaceri ruşi, după ce Rusia a anexat Crimeea. Autorităţile americane au avertizat că noi incursiuni ruseşti în Ucraina ar putea declanşa noi sancţiuni care să afecteze industria energetică, financiară şi de armament a Rusiei.
Sursa: Agerpres