În primele trei luni din acest an, PIB-ul a urcat cu 0,7%, comparativ cu 0,8% în trimestrul patru din 2015, a estimat Banca Centrală a Spaniei, care se aşteaptă în acest an la un avans de 2,7%, faţă de prognoza precedentă de 2,8%. 

Revizuirea vine pe fondul impasului politic din Spania, unde regele Felipe trebuie să propună un nou candidat care să încerce formarea unei majorităţi, dar el a anunţat că va mai acorda ceva timp liderilor politici să exploreze perspectivele unei coaliţii înainte de a decide pe cine va desemna. Dacă nu se ajunge la un acord, în iunie vor fi organizate noi alegeri. 

Preţurile de consum au scăzut anul acesta în medie cu 0,1%, faţă de un avans de 0,7% estimat anterior, declinul fiind cauzat de preţul redus al ţiţeiului. Totuşi, preţurile de consum ar urma să înceapă să crească în semestrul doi din acest an, urmând să ajungă anul viitor la 1,6%, a prognozat vineri Banca Centrală a Spaniei. 

Datele vin după ce, joi, Institutul Naţional de Statistică (INE) a anunţat că Spania nu şi-a îndeplinit în 2015 ţinta de deficit, în ciuda redresării PIB-ului şi a asigurărilor date de Guvernul de la Madrid privind reducerea deficitului public. Deficitul public al Spaniei s-a situat anul trecut la 5,24% din PIB, sau 56,6 miliarde de euro (63,4 miliarde de dolari), conform calculelor analiştilor realizate pe baza datelor INE. 

Banca Spaniei estimează un deficit de 4,4% în 2016 şi de 3,4% în 2017. 

Produsul Intern Brut al Spaniei a înregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de creştere de la criza financiară din 2007, conform datelor publicate recent de INE. 

Pe ansamblul anului trecut, avansul PIB-ului Spaniei a fost de 3,2%, faţă de o creştere de 1,4% în 2014 şi un declin de 1,2% în 2013. 

Avansul economiei spaniole a fost stimulat de inflaţia scăzută, de scăderea semnificativă a preţului la ţiţei, de deprecierea euro şi de noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană. Totuşi, nivelul ridicat al şomajului afectează perspectivele de creştere. 

 AGERPRES