Marţi, rubla rusească s-a depreciat cu 20% în raport cu dolarul, iar de la începutul anului şi până în prezent a pierdut 50% din valoare, pe fondul scăderii preţului petrolului, dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti, în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

Banca centrală a Rusiei a dat miercuri publicităţii o listă cu şapte măsuri tehnice destinate să faciliteze accesul băncilor la valută şi, de asemenea, să protejeze băncile să înregistreze pierderi contabile care le-ar afecta stabilitatea financiară. De asemenea, Banca centrală a Rusiei a reiterat că va colabora cu Guvernul pentru a recapitaliza unele bănci în 2015.

”Aceste măsuri sunt destinate să echilibreze oferta şi cererea pe piaţa valutară, ceea ce va ajuta la stabilizarea mai rapidă a cursului de schimb al rublei”, a declarat prim vice-guvernatorul Băncii centrale a Rusiei, Ksenia Yudayeva.

Anunţul făcut de Banca centrală a permis rublei să se aprecieze cu 8,9% în raport cu dolarul american, care în jurul orei locale 5,54 p.m era cotat la 62 de ruble, după ce marţi un dolar era cotat la nivelul record de 80 de ruble. (Sursa: Agerpres)