Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Italia (Consob) a anunţat luni seară că Banca Poporului din China (PBOC) deţine începând cu data de 29 iunie o participaţie de 2,005% din acţiunile UniCredit, iar de la 30 iunie deţine de asemenea 2,010% din acţiunile Monte dei Paschi di Siena.

Banca centrală a Chinei deţine deja o participaţie de 2% la alte două bănci italiene, Intesa Sanpaolo (2,005%) şi Mediobanca (1,980).. În plus, anterior, Banca centrală a Chinei a investit în compania care exploatează reţeaua electrică din Italia (Terna), în compania petrolieră Eni (2,102%), în grupul de utilităţi Enel (2,004%), în grupul de asigurări Generali (2,014%) şi în constructorul auto Fiat Chrysler.

Pe alte pieţe europene, China operează în principal prin intermediul fondului său suveran de investiţii care deţine pachete de acţiuni la companii precum Royal Dutch Shell (o participaţie de 2,14% în valoare de 2,4 miliarde de euro) sau banca HSBC (un pachet de 1,6% din acţiuni în valoare de 2,6 miliarde de euro). În total, China are participaţii de 61 de miliarde de euro la bursele europene, ceea ce o plasează pe locul patru în topul investitorilor după SUA, Canada şi Japonia.

UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România. La începutul acestei luni, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, a anunţat că şi-a majorat participaţia pe care o deţine la divizia din România, UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.AGERPRES