BCE a precizat că, în săptămâna care s-a încheiat la 10 februarie, a achiziţionat obligaţiuni guvernamentale în valoare de doar 59 milioane de euro, mult mai puţin faţă de achiziţiile de 124 milioane de euro efectuate în săptămâna anterioară. Ca de obicei, BCE nu a precizat ce obligaţiuni suverane a cumpărat, însă traderii susţin că BCE a cumpărat obligaţiuni portugheze în ultimele săptămâni, ceea ce a condus la scăderea costurilor cu împrumuturile pentru Portugalia.

În total, până în prezent, achiziţiile de obligaţiuni de stat ale BCE se ridică la 219,5 miliarde de euro. BCE a reactivat acest program la începutul lunii august 2011 (după o pauză de 19 săptămâni) în condiţiile în care Italia şi Spania au fost aproape de colaps în urma creşterii randamentelor cerute de investitori până la un nivel nesustenabil.

În ultima vreme însă randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale europene au scăzut după ce BCE a injectat 489 miliarde de euro în sistemul bancar la finele lunii decembrie 2011.
Sursa: Agerpres