Dobânda de bază practicată de BoE a rămas nemodificată din luna martie 2009.

‘Ei acceptă că există o limitare a vitezei utilizării programului de achiziţionare a activelor, deci chiar dacă se gândesc să-l extindă, nu există motiv să majorez acum ritmul achiziţiilor’, a explicat Brian Hilliard, economist la Societe Generale.

Luna trecută, Banca Angliei a lansat cea de-a treia rundă de stimulente monetare, anunţând că va cumpăra obligaţiuni în valoare de 50 de miliarde de lire sterline (62 miliarde de euro) pentru a ajuta la scoaterea economiei din recesiune.

Până acum, BoE a cumpărat obligaţiuni guvernamentale în valoare de 325 miliarde de lire sterline, iar achiziţiile anunţate joi (care se vor întinde pe o perioadă de patru luni) vor duce la suma totală la 375 miliarde de lire sterline.

Economia Marii Britanii a reintrat în recesiune mai rapid decât s-a estimat iniţial şi pare puţin probabil să se redreseze curând, arată datele oficiale publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică.

Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,3% în perioada ianuarie-martie 2012, aşa cum s-a estimat iniţial, dar în ultimul trimestru din 2011 s-a înregistrat un declin de 0,4%, mai adânc decât s-a crezut iniţial (0,3%).

Anul trecut, BoE a decis să activeze programul de cumpărare de active, cu încă 75 miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari), după ce a injectat 200 milioane de lire sterline în perioada martie 2009 – ianuarie 2010, prin programul quantitative easing (QE). Aceasta este o strategie de politică monetară ce presupune injectarea unei cantităţi mari de bani în sistem atunci când este nevoie, pentru a menţine nivelul dobânzilor pe termen scurt la un nivel foarte mic şi a oferi suficientă lichiditate băncilor pentru a revigora creditarea.

Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca rata dobânzii să rămână la 0,5% în 2012 şi 2013.
Sursa: Agerpres