Banca Agricola a fost cumparata. Cei ce s-au angajat sa scoata la liman problema acestei banci romanesti sunt austriecii grupului Raiffeisen, care s-au implicat in mai multe privatizari din tarile est-europene. O data cu semnarea actelor de privatizare, Banca Agricola intra acum sub aripa unui mare consortiu financiar bancar.
In urma cu peste 130 de ani, fondatorul grupului si-a propus, printre altele, ca prin mijloace, responsabilitati si administratie proprii, sa creeze o noua corporatie bancara cu traditie si larga raspandire pe piata europeana. Visul sau s-a implinit. Austrian Raiffeisen Banking Group atingea, in iunie 2000, un total al activelor consolidate de aproximativ 97 miliarde euro. De asemenea, grupul Raiffeisen are si cea mai extinsa retea bancara din Austria, cu o structura pe trei niveluri.
Primul nivel cuprinde 637 de banci locale (sucursale) Raiffeisen si 1.740 de filiale, ceea ce reprezinta mai mult de 2.400 oficii bancare. Ele furnizeaza intreg spectrul de servicii bancare.
Al doilea nivel il reprezinta bancile regionale Raiffeisen, asa-numitele Landesbank (Raiffeisenlandes Banken sau Raiffeisenverband), care opereaza in noua provincii din Austria. Landesbank sunt actionari ai holdingului RZB, aportul lor reprezentand aproximativ 80% din capitalul acestuia.
Al treilea nivel consta in Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB Austria), institutia centrala a grupului bancar. RZB asigura legatura intre intregul Raiffeisen Banking Group si alte institutii de credit si bancare din Austria si din strainatate.
Operatiunile internationale ale RZB se axeaza in special pe pietele aflate in curs de dezvoltare. RZB Austria a stabilit o retea bancara extinsa in statele central si est-europene aflate in trazitie. Astfel, filiale ale bancii au fost deschise in Bratislava, Budapesta, Bucuresti, Kiev, Moscova, Praga, Sarajevo, Sofia, Varsovia si Zagreb si reprezentante in Liubliana si Moscova. De fapt, RZB este cea mai extinsa retea bancara din aceasta parte a Europei. Ca o recunoastere a acestui fapt, RZB a primit distinctia de „cea mai buna banca din centrul si estul Europei” pentru excelenta din partea publicatiei Euromoney. Reteaua internationala este suplimentata prin acorduri bancare incheiate de catre RZB cu aproximativ 4000 de banci straine, in mai mult de 100 de state.
Raiffeisen Investment AG (RIAG) este parte a grupului bancar austriac Raiffeisen. Raiffeisen Investment AG are sediul central in Viena si filiale in Ucraina, Bulgaria, Romania, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Rusia si Slovacia, precum si birouri in Moldova, Armenia, Muntenegru, Turcia. Raiffeisen Investment AG reprezinta unul dintre cei mai importanti consultanti in domeniul privatizarii si investitiilor pentru tarile central si est-europene si pentru statele CSI. RIAG are toate resursele necesare pentru conceperea si implementarea strategiilor de privatizare si dezvoltare. In ultimii cinci ani, Raiffeisen Investment a efectuat peste 120 de tranzactii de privatizare in centrul si estul Europei.
In prezent, Raiffeisen Investment pune in aplicare urmatoarele strategii:
· Ucraina: privatizarea YALK, cel mai mare combinat de aluminiu din acest stat, reprezentand monopolul producerii de aluminiu primar;
· Moldova: consultantul cel mai important al guvernului, prin programul TACIS („case-by-case”);
· Kirghistan: consultant pentru guvern pentru privatizarea Kyrgyztelecom, operatorul national de telefonie care detine monopolul pe piata respectiva;
· Uzbekistan: consultant al Bancii Mondiale pentru programul de privatizare („case-by-case”);
· Bulgaria: consultant in privatizare si agent de tranzactionare in sectorul otelului, metalelor neferoase, industriei textile si turismului;
· Romania: privatizarea Bancii Agricole;
· Muntenegru: consultant al guvernului pentru privatizarea industriei lemnului, precum si pentru companiile de distributie a energiei;
· Armenia: consultant al guvernului pentru privatizarea sectorului de distributie a energiei electrice.
Raiffeisen Bank (Romania) si-a inceput operatiunile in 1998 si se implica in mai multe tipuri de activitati: asigura credite pentru o mare varietate de ramuri industriale si de servicii; promoveaza si finanteaza activitati de export pentru mai multe companii interne mari sau medii; a participat la atragerea de credite (syndication market), cum ar fi cele pentru Mobifon si pentru Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Raiffeisen s-a extins in tarile C.E.E.
Tatra Bank a fost infiintata in 1990, fiind prima banca cu capital privat din Slovacia. Prima filiala a bancii a luat nastere in 1991. La 10 ani de la infiintare, Tartra Bank este liderul bancilor comerciale cu capital privat din aceasta tara. De asemenea, Tatra Bank este singura banca din Slovacia care are acces la toate programele internationale de refinantare (Banca Europeana de Investitii, EXIM Bank – Japonia, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Slovenskˇ zˇrucnˇ banka-programme ROZVOJ, PODPORA). Banca are 59 de filiale care opereaza in Slovacia. Banca a primit si cel mai bun rating dintre bancile slovace, din partea mai multor agentii de rating (Standard and Poor’s, Thomson BankWatch – rating BB, ).
Raiffeisen Bank Polska SA reprezinta una dintre primele banci cu capital strain din Polonia, fiind infiintata in septembrie 1991, sub denumirea de Raiffeisen Centrobank SA. Denumirea bancii a fost schimbata, devenind efectiva la 1 martie 2000, in Raiffeisen Bank Polska SA, pentru a o alinia denumirii globale a retelei bancare internationale Raiffeisen. Raiffeisen Bank Polska SA reprezinta unitatea de baza a grupului Raiffeisen in Polonia. La 13 ianuarie 2000, capitalul bancii era detinut integral de catre Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG. Banca asigura toate serviciile unei banci comerciale. Mai mult decat atat, in septembrie 2000 banca a lansat noi servicii bancare pentru IMM-uri (asa-numitul „R – Profit Package”) si pentru un mai mare numar de persoane (Instant Deposit Account).
Raiffeisen Bank Polska SA a fost liderul pietei in termenii numarului de instrumente de credit in 1998, cu un numar de 761 de credite acordate, insumand 1,3 miliarde PLN (zloti). Valoarea proiectelor de investitii finantate de catre banca a crescut de mai multe ori, imprumuturile pentru aceste proiecte depasind suma de 160 milioane PLN. Bilantul preliminar pentru 2000 pentru Raiffeisen Bank Polska SA se ridica la 1,3 miliarde euro.
Raiffeisenbank a.s. Praga a fost infiintata in 1993 si opereaza in baza unei licentele bancare depline, atat pentru operatiuni interne, cat si externe. Situatia financiara a bancii este buna, dat fiind faptul ca volumul transferurilor a crescut cu 50% din 1998 in 1999, dublandu-se din 1997 pana in 1999.    

RZB opereaza in 9 state central si est europene
Anul lansarii     Banca locala
1987 :     Raiffeisen Bank Rt., Budapesta, prima banca occidentala patrunsa in fostul bloc comunist
1991:     Raiffeisen Bank Polska S.A., Varsovia
1991:     Tatra Bank a.s., Bratislava
1993:     Raiffeisenbank a.s., Praga
1994:     Raiffeisenbank (Bulgaria) A.D., Sofia
1994:     Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb
1997:     Raiffeisenbank Austria, Moscova
1998:    Raiffeisenbank Ukraine, Kiev
1998    Raiffeisenbank (Romania) S.A., Bucuresti
2000    Market Banka, Sarajevo