Telefoanele mobile inteligente castiga teren in randul romanilor, mai ales ca marii producatori lanseaza o multitudine de astfel de produse la intervale de timp relativ scurte. In vara 2014 romanii si-au indreptat atentia catre smartphone-uri rezistente la apa si praf, cu display-uri mai mari sau memorie internă extinsa, dar si catre modelele cu camere foto mai performante, caracteristici obligatorii pentru o vacanta fara griji.

Conform unui studiu efectuat de GFK in august 2014, cei mai multi cumparatori cauta informatii inainte de achizitia unui telefon mobil, astfel ca 77% dintre romani iau o decizie dupa ce se documenteaza online, insa doar 55% fac efectiv o achizitie.

Profilul unui client in cautare unui telefon mobil difera in functie de varsta si de posibilitatile financiare, insa asta nu il impiedica sa faca trecerea de la un telefon mobil la un smartphone, daca este convins că face o investiţie corecta. Suma pe care un client este dispus sa o aloce pentru un astfel de dispozitiv este cuprinsa intre 400 si 600 de lei, insa sunt clienti care platesc si pana la 3.000 lei pentru cele mai noi aparitii.

Dupa un top al celor mai vandute smartphone-uri din aceasta vara, efectuat in cadrul magazinului onlineAzerty.ro, preferintele clientilor s-au indreptat catre: Samsung Galaxy S5, Apple iPhone 5s, HTC One M8, LG G3 si Lumia 930. Samsung Galaxy S4 mini este in continuare cel mai solicitat model din categoria compact size.

In vara 2014 magazinul Azerty.ro a inregistrat o crestere a vanzarilor de telefoane inteligente de 30% fata de anul trecut mai ales datorita lansarilor ce urmau a fi facute pentru noile terminale iPhone6, iPhone6 Plus, Samsung Galaxy Alpha care au atras scaderea preturilor pentru modelele mai vechi. In continuare pretul este un factor important in decizia de   cumparare si din acest motiv preconizam pentru sfarsitul acestui an o crestere semnificativa pe acest segment.“ declaramanagerul Azerty.ro – Andrei Cracea.
Brand-urile care domina piata in prezent sunt Samsung, HTC, LG si Apple, iar companiile sunt din ce in ce mai competitive, lansand gadget-uri care sa corespunda cu asteptarile clientilor. Cel mai nou lansat model Samsung Galaxy Note 4 promite cel mai bun ecran de pe piata, o calitate a imaginii superioara, si cel mai important aspect, un consum de energie redus in comparatie cu produsele concurentei.