Avocatului Rudy Giuliani i-a fost suspendat dreptul de practică. A fost acuzat că a făcut afirmații ce nu au fost niciodată verificate, atunci când l-a sprijinit pe Donald Trump.

Iar declaraţiile sale mincinoase au urmărit erodarea încrederii în alegerile americane şi în guvernul SUA în general, acuză cei care au luat decizia.

Avocatului Rudy Giuliani i-a fost suspendat dreptul de practică. Este acuzat de declarații mincinoase

Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump şi fost primar al oraşului New York, a fost suspendat de Curtea Supremă a statului New York, unde nu va mai putea să practice dreptul, până la noi dispoziţii, pentru că a făcut o serie de declaraţii mincinoase în vederea favorizării realegerii fostului preşedinte american, relatează AFP şi DPA.

Documentele de la dosar nu precizează cine a sesizat Comisia de reclamaţii a avocaţilor (Attorney Grievance Committee), aflată la originea procedurii, dar conform New York Times ar fi vorba de zeci de avocaţi newyorkezi de prim-plan.

După scrutinul prezidenţial american de la 3 noiembrie 2020, Rudy Giuliani a devenit simbolul luptei lui Donald Trump de a obţine invalidarea, fără a putea aduce probe tangibile, a rezultatelor alegerilor, care l-au dat învingător pe adversarul său Joe Biden.

Fostul primar al New Yorkului din perioada 1994-2001, în prezent în vârstă de 77 de ani, a pledat, fără succes, în faţa justiţiei din mai multe state cheie pentru a obţine anularea scrutinului.

Afirmațiile despre fraudarea alegerilor

Comisia a reamintit că avocatul a lăsat de înţeles, în faţa unui tribunal din Pennsylvania, că alegerile au fost fraudate, deşi nu sesizase această instanţă decât asupra unor chestiuni tehnice.

El a fost de asemenea acuzat că a afirmat că mii de buletine de vot legate de persoane decedate au fost numărate în Pennsylvania, o acuzaţie niciodată confirmată.

Comisia a invocat de asemenea acuzaţii avansate de Giuliani despre alegerile din Georgia şi Arizona.

„Nu putem decât să subliniem gravitatea faptelor” lui Rudy Giuliani, a scris Curtea într-o decizie anunţată joi. „Această ţară este devastată de atacuri care vizează legitimitatea alegerilor din 2020 şi a preşedintelui nostru actual, Joseph R. Biden”, au continuat cei cinci magistrat care o compun.

„Declaraţiile mincinoase urmăresc erodarea încrederii în alegerile noastre şi în guvern în general”, se arată în decizie. Când ele aparţin unui avocat, „afectează reputaţia întregii profesii”.

Curtea a invocat de asemenea evenimentele de la 6 ianuarie, când protestatari, majoritatea susţinători ai lui Donald Trump, au invadat Capitoliul, la Washington. În opinia magistraţilor, ele arată „amploarea daunelor care pot apărea atunci când publicul este păcălit de false informaţii despre alegeri”.

Sursa foto: Dreamstime.