Gigi Becali este pe cale sa castige o adevarata avere, pentru un om obisnuit, chiar din spatele gratiilor. Este vorba despre putin peste un milion de euro pe care latifundiarul din Pipera asteapta sa-i incaseze de la Primaria Capitalei, pentru un teren de 1.733 de metri patrati expropriat in anul 2010, pentru supralargirea Soselei Pipera, in vederea construirii pasajului rutier care leaga Capitala de localitatea ilfoveana, scrie avocatura.com.
Initial, municipalitatea a calculat cuantumul despagubirilor pentru Becali la 68.000 de euro, insa dupa ce a atacat in instanta, Gigi Becali a obtinut o despagubire de 1 milion de euro. Decizia nu a fost definitiva, ea fiind atacata de Primarie cu apel, iar ieri magistratii au finalizat deliberarile, ramanand in pronuntare, mai scrie avocatura.com. La sfarsitul anului 2010, Primaria Capitalei a trecut la exproprierea unor terenuri aflate in zona Soselei Pipera, din nordul Bucurestiului, pentru obiectivul supralargirii acestei artere de circulatie, astfel incat sa poata fi construit Pasajul suprateran Bucuresti-Pipera. Pe lista terenurilor expropriate se afla si o suprafata de 1.733 metri patratii, identificata prin numerele cadastrale 8218/2 si 8218/3, aflate in proprietatea omului de afaceri Gigi Becali.
Municipalitatea l-a incunostiintat pe latifundiar ca urmeaza sa ramana fara acest teren si ca va primi in schimbul sau o despagubire in cuantum de 300.398 lei. Becali s-a aratat extrem de nemultumit de aceasta oferta, intrucat, spunea el, valoarea reala de piata a acelui teren este de cel putin 15 ori mai mare. In data de 8 decembrie 2010, Comisia pentru aplicarea Legii nr. 198/2004 a Primariei Capitalei a luat act de solicitarea lui Becali privind cuantumul despagubirii, dar a emis Hotararea cu numarul 17 si a trecut la exproprierea terenului, trmitandu-i lui Becali, in cont, suma de 68.000 de euro.
Mai mult, Primaria Capitalei l-a amenintat pe latifundiar ca va studia extrasul de Carte Funciara si ca, daca va constata ca terenul expropriat este afectat de sarcini (ipoteci, uz, uzufruct, servituti etc.), raspunderea pentru transferul ipotecii sau altor obligatii vor ramane exclusiv in sarcina lui Gigi Becali. Instanta a majorat despagubirea de la 300.000 de lei la 4,5 milioane lei
Tarasenia abia era la inceput. Gigi Becali si-a tinut promisiunea facuta in fata reprezentantilor Primariei Capitalei si a atacat in instanta hotararea prin care s-a stabilit acest cuantum al despagubirilor. In genul acesta de litigii, omul de afaceri lucreaza cu Casa de Avocatura SCA Jecu & Cristescu, dar si cu avocata Simona Dumitrascu.
Avocatii au depus, la data de 22 decembrie 2010, la Tribunalul Bucuresti, o cerere de chemare in judecata a Primartiei Generale a Municipiului Bucuresti. Procesul a inceput la data de 6 aprilie 2011, iar solutia pe fond a fost pronuntata in 28 septembrie 2012.
Cu acest prilej, magistratii Tribunalului Bucuresti au admis contestatia lui Gigi Becali, au modificat Hotararea nr. 17/18 decembrie 2010 de stabilire a despagubirilor, emisa de Primaria Municipiului Bucuresti – Comisia pentru aplicarea Legii nr. 198/2004, si a decis ca Gigi Becali sa primeasca, in schimbul terenului de 1.733 metri patrati expropriat, suma de 4.598.140 lei, adica aproape 600 de euro pe metru patrat. Mai mult, municipalitatea a mai fost obligate sa achite si suma de 3.400 de lei, reprezentand cheltuieli de judecata.
Apelul, asteptat in celula de la Jilava
Primaria Capitalei nu s-a lasat nici ea mai prejos si a atacat hotararea Tribunalului cu apel, la Curtea de Apel Bucuresti. Apelul a fost inregistrat in data de 18 ianuarie 2013, iar pana acum s-au depus tot felul de expertize. La penultimul termen de judecata, municipalitatea a contestat calitatea expertului adus de avocatii lui Becali, Didina Pienescu, cerere respinsa de completul de judecata.
Apoi, Primaria Capitalei a contestat chiar si raportul de expertiza care a stat la baza evaluarii la un milion de euro a terenului expropriat, atunci cand Tribunalul Bucuresti i-a dat castig de cauza lui Becali. Intre timp, dupa condamnarea sa la trei ani si jumatate de inchisoare, omul de afaceri l-a mandatat si pe avocatul Bogdan Vlad sa se ocupe si el de afacerile civile pe care le are, alaturi de procesele penale.
Ultimul termen de judecata a avut loc ieri, cand Curtea de Apel Bucuresti a anuntat ca se va pronunta in aceasta speta la termenul din 30 septembrie. Cum, insa, nici Sentinta Curtii de Apel nu este definitiva, cel mai probabil va fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Gigi Becali a incasat, pana in prezent, peste 100 de milioane de euro de la statul roman pentru terenurile expropriate in vederea construirii tronsonului de autostrada A3, care leaga Bucurestiul de municipiul Ploiesti. SURSA: AVOCATURA.COM