UPDATE:

Meteorologii au emis, miercuri, noi avertizări nowcasting Cod galben de ceaţă, valabile în zone din patru judeţe situate în Dobrogea, Transilvania, Banat şi Crişana.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 12:00, în judeţul Constanţa şi în zonele joase din judeţele Arad, Bihor şi Timiş va persista ceaţa, iar vizibilitatea va fi redusă sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Știre inițială

Mai multe zone din țară se află în continuare sub cod galben de ceață.

Avertizare meteo ANM pentru România! Cod galben prelungit pentru mai multe județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri dimineaţa mai multe atenţionări Cod galben de ceaţă densă, valabile în orele următoare în 14 judeţe din Moldova, Transilvania şi Muntenia.

Potrivit meteorologilor, până la ora 11:00, în zona joasă a judeţelor Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi se va semnala, local, ceaţă care determină reducerea vizibilităţii sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri. Acelaşi fenomen va persista până la ora 10:00 în mai multe localităţi din judeţul Gorj.

De asemenea, până la ora 9:00, se vor afla sub atenţionări nowcasting de ceaţă şi vizibilitate redusă judeţele Arad, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Satu Mare, în general zona joasă a acestor zone, precum şi localităţi din judeţele Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore.

Avertizare meteo ANM pentru România! Cod galben prelungit pentru mai multe județe

Vremea se răcește din data de 20 noiembrie

Începând de vineri, 20 noiembrie, valorile termice vor scădea semnificativ, iar ploile vor apărea după 21 noiembrie, arată prognoza valabilă pentru intervalul 16 – 29 noiembrie, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat după data de 20 noiembrie, media temperaturilor maxime va scădea la 6 – 8 grade, iar minimele vor fi uşor pozitive la început, apoi, în special în a doua săptămână, media va scădea la spre -1 grad.

În Crişana se întrevede un proces de răcire la nivelul întregii regiuni, astfel că media maximelor se va situa, în general, între 5 şi 7 grade, iar minimele vor deveni treptat negative, cu o medie în a doua săptămână de prognoză de -2 grade.

Avertizare meteo ANM pentru România! Cod galben prelungit pentru mai multe județe

În Transilvania, după 20 noiembrie, vremea se va răci, astfel, de la o medie a temperaturilor maxime de 7 – 9 grade, se va ajunge la 4 grade. Minimele vor fi preponderent negative, cu o medie cuprinsă între -5 şi -2 grade, cele mai scăzute valori urmând să se înregistreze după 26 noiembrie.

În Maramureş, din 20 noiembrie temperatura va fi în scădere, spre o medie a valorilor maxime de 4 – 5 grade. Minimele vor deveni treptat negative, cu o medie de la -3 grade la -1 grad, cele mai scăzute valori urmând să se înregistreze după 26 noiembrie.

În Moldova, în ultima decadă a lunii noiembrie, media regională a temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 4 – 6 grade, iar minimele vor fi în jur de zero grade în intervalul 20 – 25 noiembrie şi de la -3 la -2 grade, spre finalul lunii.

În Dobrogea temperatura va fi în scădere după 20 noiembrie, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză, media maximelor nu va mai depăşi 8 grade. Pe timpul nopţilor se vor înregistra temperaturi minime în jur de 3 grade, în intervalul 20 – 25 noiembrie, şi de 0 – 1 grad, spre finalul lunii noiembrie.

Avertizare meteo ANM pentru România! Cod galben prelungit pentru mai multe județe

În Muntenia, în intervalul 21 – 25 noiembrie vor fi temperaturi minime în jur de un grad, iar spre finalul lunii media acestora va deveni negativă, la o valoare de -2 grade.

În Oltenia, după data de 19 noiembrie, media temperaturilor maxime va scădea la 6 – 8 grade, iar minimele vor fi uşor pozitive la început, apoi, în special după 26 noiembrie, media acestora va scădea până spre -2 grade.

La munte, se va produce o răcire a vremii, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile maxime mediate pentru întreg spaţiul montan vor fi în jur de zero grade. Nopţile vor deveni tot mai reci, astfel că, de la o medie a minimelor ce va oscila între -2 şi zero grade, la începutul intervalului, se va ajunge la valori în jur de -6 grade în a doua jumătate a intervalului.

Avertizare meteo ANM pentru România! Cod galben prelungit pentru mai multe județe