Medicii atrag atenţia cu privire la un obicei des întâlnit în alimentaţia românilor! Este cunoscut faptul că suntem mari amatori de cartofi, însă aceşti nu ar trebui combinaţi  doar cu preparate din carne, provocând un adevărat disconfort la nivelul digestiei şi putând provoca probleme serioase pe termen lung.

Combinaţia carne cartofi,  este dintre cele mai nocive, spun experţii în nutriţie

Motivul pentru care carnea şi cartofii nu se înţeleg în procesul digestiei este acela că pentru a fi digerate, proteinele din carne au nevoie de un mediu acid pentru a se descompune. Proteinele pot fi atât de origine animală, cum ar fi carnea de porc, carnea de pasăre, carne roşie, peşte şi fructe de mare, lactate (excepţie untul), zerul; şi proteine de origine vegetală: soia, seminţe de cânepă, seminţe, nuci, alune.

Pe de altă parte, amidonul din cartofi, poate cea mai preferată legumă din România, se descompune la nivel intern doar cu cu ajutorul unei enzime care este activă doar în mediul alcalin, bazic. Alimentele cele mai întâlnite care conţine amidon sunt legumele precum cartofii albi sau cei dulci, biscuiţii, pastele făinoase, cerealele, pâinea, boabele (de orez, grâu, quinoa, mei).

Corpul suferă când combinăm cele două grupe de alimente, proteinele şi produsele care conţin amidon. Stomacul nostru se află într-o situaţie dificilă şi este solicitat la maxim. Astfel, acesta trebuie să secrete mai multe sucuri pentru a descompune mâncarea ingerată, însă fiecare are enzime de tipuri opuse, care se vor neutraliza recicproc. Astfel, digestia va dura mai mult decât este necesar.

Simptome

De aceea, după o masă cu combinaţii greşite de carne cu cartofi ne vom simţi obosiţi şi lipsiţi de energie. Mai mult, vom avea gaze şi arsuri stomacale. De asemenea, stagnarea alimentelor în intestine va duce în cele din urmă la fermentarea lor şi la eliberarea de toxine dăunătoare sănătăţii. Nu în ultimul rând, nutriţioniştii mai atrag atenţia cu privire la sedimentele acumulate în organism, care încetinesc ritmul corpului şi duc la depunerea grăsimilor, în special în jurul taliei.