Strănepoata fostului lider sovietic, Nikita Hruşciov, a avertizat duminică, într-un interviu, că Rusia ar putea fi pregătită să folosească arme nucleare în Ucraina. Astfel, Nina Hruşciova, profesor de afaceri internaționale în SUA, a declarat pentru BBC că ea este de părere că preşedintele rus Vladimir Putin va face în cele din urmă tot ce este necesar pentru a obține victoria în război.

Putin vrea să câștige cu orice preț

„Cred că acest război este într-adevăr cel pe care Putin plănuieşte să îl câştige şi plănuieşte să îl câştige cu orice preţ. Dacă va trebui să declare victoria, arme nucleare tactice ar putea fi una dintre opţiunile pe care ruşii ar putea fi pregătiţi să le folosească”, a declarat aceasta.

Armele nucleare tactice au o putere mai mică decât rachetele cu rază lungă de acţiune din timpul Războiului Rece, când Nikita Hruşciov conducea Uniunea Sovietică. Dar strănepoata lui Hruşcheva, cercetător specializat pe Rusia la New School din New York şi critic de lungă durată al lui Putin – se teme că Moscova le-ar putea folosi cu efect devastator pe teritoriul ucrainean.

În martie, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Nina Hruşciova s-a declarat jenată de această evoluţie şi a spus că străbunicul ei ar fi considerat atacul „josnic”.

Arma secretă cu care Rusia îşi spulberă orice inamic

Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Rusia şi-a accelerat în ultimii ani dezvoltarea de noi arme. Iar sistemul de apărare antiaeriană de nouă generație S-500 este unul dintre ele și care, în contextul războiului actual, nu ar trebui ignorat. Denumit ”Prometheus”, sistemul S-500 este dezvoltat ca o generație nouă de sisteme de rachete antiaeriene, fiind considerat mult mai puternic decât sistemul S-400 Triumf SAM, potrivit site-ului 19fortyfive.

După cum informa încă de anul trecut presa rusă, noul sistem S-500 este unul ”fără egal pe plan mondial”, fiind primul dintr-o clasă de arme de apărare spațială. ”Prometheus” poate fi capabil să distrugă avioanele de generația a 5-a, sateliți de pe orbita terestră joasă, precum și armele hipersonice.

Rușii l-au început din 2010 dar nici azi sistemul nu este complet funcțional. Rușii au început să lucreze la sistemul de apărare antiaeriană S-500 încă din 2010. Forțele ruse de artilerie de apărare aeriană doreau ceva cu o rază de acțiune ultra-lungă, care putea ataca sateliți, nu doar orice avion inamic sau drone. S-500 ar putea avea o autonomie de până la 600 de km și un timp de reacție de doar 3-4 secunde. Numărul de ținte angajate simultan ar fi de 10.

Dar, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani cu multe dintre programele de dezvoltare a unor arme, rușii au întârziat și sistemul S-500. Deși trebuia să fie gata până în 2014, chiar și după câteva teste pe care oficialii ruși le-au anunțat ca fiind „o reușită”, sistemul nu este nici azi complet funcțional. Sistemul de apărare aeriană S-500 urma să funcționeze împreună cu sistemele S-300, S-350 şi S-400.