Șapte state membre – Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia – utilizează sisteme cu tarifare în funcție de timp, de tip vinietă, pentru autoturismele private. Belgia se pregătește să introducă un astfel de sistem. Țările de Jos și Danemarca au luat în discuție introducerea unor taxe de drum, inclusiv pentru autoturismele private.
Directiva „Eurovinieta” a UE stabilește o listă transparentă a costurilor care pot face obiectul unor tarife pentru vehiculele grele de marfă, precum costul infrastructurii și externalități cum ar fi poluarea atmosferică și zgomotul. În cazul autoturismelor private, astfel de norme nu există. Cu toate acestea, se aplică dispozițiile de bază din tratat care interzic orice discriminare pe criterii de naționalitate.
De-a lungul anilor, taxele de drum pentru autoturisme private au dat naștere la numeroase plângeri adresate Comisiei, iar o parte dintre aceste taxe au fost declarate neconforme cu normele UE. În 1996, Austria a fost nevoită să își modifice planurile privind un sistem de viniete după ce Comisia Europeană a stabilit că oferirea exclusiv de permise anuale ar fi inechitabilă față de conducătorii auto din străinătate. În 2008, Comisia a lansat o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva Sloveniei, deoarece aceasta oferea numai viniete pentru o perioadă de jumătate de an. Drept urmare, autoritățile au introdus permise săptămânale.
 
Vicepreședintele Siim Kallas a declarat: „A nu fi discriminat este un drept fundamental conform legislației UE. Un cetățean francez sau britanic trebuie să poată traversa Slovenia sau Belgia cu mașina la fel de ușor ca un localnic. Sistemele de percepere a taxelor de drum trebuie să fie transparente și echitabile pentru toți.”
Comisia dorește să îndrume statele membre în privința a ceea ce înseamnă un sistem de tarifare nediscriminatoriu.
1. Comisia își exprimă o preferință clară pentru sistemele de tarifare bazate pe distanță, considerându-le ca fiind inerent mai echitabile și mai eficace pentru trimiterea de semnale privind prețul decât metoda care recurge la viniete autocolante a căror valoare este calculată în funcție de timp. Dacă nu sunt concepute cu grijă, sistemele cu viniete au șanse mari să provoace probleme nejustificate șoferilor din străinătate care nu fac decât să traverseze o țară.
2. Dacă se recurge la un sistem cu viniete bazate pe timp, trebuie îndeplinite anumite condiții.