Problema pensiilor în România rămâne un subiect intens dezbătut, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Senatoarea Dorina Barcari punctează că dificultățile actuale din sistemul de pensii sunt rezultatul unor decizii politice și economice luate în ultimele decenii, iar atribuțiile privind gestionarea acestui domeniu sunt clar stabilite prin lege.
Dorina Barcari susține că guvernele ultimilor 35 de ani sunt de vină pentru situația pensiilor
Senatoarea Dorina Barcari susține că toate situațiile problematice legate de pensii, inclusiv înghețările și neregulile, au fost provocate de guvernele care s-au succedat în ultimii 35 de ani.
Ea menționează că tribunalele sunt încărcate cu numeroase litigii intentate de pensionari, ceea ce arată că aceste aspecte sunt vechi și complexe.
De asemenea, Barcari subliniază că responsabilitatea pentru pensii nu este atributul președintelui, ci al ministrului Finanțelor și al prim-ministrului.

„Toate înghețările de pensii și toate anomaliile care țin de pensii, până în momentul ăsta, au fost făcute de guvernele care s-au perindat pe parcursul a 35 de ani, că nu degeaba sunt sufocate tribunalele de procese cu pensionari.
Dacă (George) Simion o să iasă președinte, el o să-și vadă de probleme cu armata și cu siguranța națională. Primul-ministru poate fi acuzat de așa ceva, dar și asta este foarte greu”, spune ea.
Indexarea pensiilor și promisiunile guvernamentale
Conform declarațiilor senatoarei, legea pensiilor a fost concepută pentru a limita influența politică asupra drepturilor pensionarilor.
Cu toate acestea, guvernele au amânat indexarea pensiilor, oferind în schimb sume parțiale și promisiuni pentru viitor, care rămân însă nesigure. Ea arată că aceste măsuri au fost criticate pentru că nu au respectat obligațiile asumate prin lege.
Iar actuala lege a fost făcută inițial în ideea ca puterea politică să nu mai poată interveni în drepturile de pensie și au demonstrat acești actuali conducători că, în ianuarie, când trebuia să se asigure indexarea pensiilor, în mod politic și-au permis să n-o facă și n-au făcut-o, ci vin cu niște promisiuni că o să dea 400 de lei acum și o să mai dea la toamnă, dacă o fi, și-o împărțit, și mai știu eu ce, se văicăresc că n-au bani. Dar nu ne explică ce au făcut cu miliardele care sunt cheltuite pe nu se știe ce”, spune senatoarea AUR.
Situația economică și lipsa investițiilor în industrie și agricultură
Senatoarea remarcă faptul că România importă majoritatea produselor, iar investițiile în industrie și agricultură sunt insuficiente.
Ea punctează dispariția unor sectoare industriale importante, cum ar fi industria agricolă, chimică sau farmaceutică, ceea ce afectează resursele financiare ale țării.
Dorina Barcari atrage atenția asupra faptului că aceste schimbări au fost determinate de deciziile guvernelor din trecut, iar noile conduceri nu pot fi considerate responsabile pentru situația actuală.
„Nu au construit o fabrică, o întreprindere, o uzină care să producă ceva de unde țara asta să-și scoată niște bani și să nu tot cumpere din altă parte orice produs. E posibil, într-o țară cu putere agricolă atât de puternică, să nu mai avem industrie agricolă. Noi nu mai avem, și am avut-o.
Acești guvernanți de până acum explică de ce și în interesul cui au desființat fabricile de utilaje agricole? Că am avut și la Semănătoarea, am avut și la Brașov, nu mai avem.
Și pun în cârca altor conducători, cărora nu le convine să vină, că ei ar fi de vină. Nu sunt de vină cei care urmează să vină. Sunt de vină cei care până acum au fost.
Nu mai avem industria agricolă, nu mai avem industria chimică, nu mai avem industria farmaceutică, nu mai avem industria piscicolă, nu mai avem industria cânepii, industria inului, industria lânii, industria mătăsii. Toate au dispărut.
Dar de lucrurile astea actualii nu vor să răspundă. În schimb, aruncă cu minciuni și insistă pe minciuni”, spune Dorina Barcari.

Manipularea politică și rolul viitorilor lideri
Senatoarea avertizează că unii actori politici încearcă să atribuie viitorilor lideri vinovăția pentru problemele sistemului de pensii.
„Sunt în stare să pretindă orice, numai ca să întineze buna intenție și buna poziție pe care ar avea-o Simion. Ar fi bine să fim atenți, să nu ne mai lăsăm manipulați și mișcați de colo-colo, ca pleava de vânt.
Pentru că nu este normal să fie așa. El a demonstrat că este un cetățean corect, serios, că este un om care respectă legile religiei lui, că e creștin ortodox, într-adevăr, că are o familie echilibrată și frumoasă. Să vii să-i reproșezi că o să se întâmple ceva dacă iese el?
Astea sunt niște lucruri atât de murdare și de urâte, dar care, în spate, au o singură motivație: disperata frică! Disperata frică că se pierde o putere din mână, care conferă și alte elemente care nu țin neapărat doar de conducere”, mai menționează ea.
Ea susține că această abordare este o formă de manipulare și că trebuie evitată. Barcari afirmă că atribuțiile președintelui nu includ decizii legate de pensii, iar responsabilitatea revine executivului, în special ministrului finanțelor și prim-ministrului.
„Atâta timp cât statul român există, indiferent de conducerea statului român, pensiile trebuie să fie plătite. Este prima obligație a statului român. Și asta este obligația ministrului de Finanțe și a primului-ministru.
Deci, singurii cu autoritate asupra pensiilor sunt ministrul Finanțelor și primul-ministru! Nu vă mai lăsați aburiți cu tot felul de lucruri! Aceste lucruri sunt foarte clare. Președintele nu are în prerogativele lui aceste obligații!”, a declarat senatoarea Dorina Barcari.