Dezbateri prezidențiale 2025, turul doi. Ce va face Nicușor Dan pentru românii din diaspora?

Dezbateri prezidențiale 2025, turul doi. Întrebat ce măsuri ar lua pentru românii din diaspora, Nicușor Dan a spus că cunoaște „foarte bine” problemele cu care aceștia se confruntă. El a explicat că mulți români au plecat din țară din cauza nedreptății și a lipsei condițiilor economice adecvate pentru familiile lor.

Acesta a apreciat că ar fi nevoie de un oficiu dedicat care să le ofere sprijin și să identifice problemele sistematice întâlnite de aceștia, astfel încât statul să poată valorifica experiența lor, fie că este vorba despre mici meseriași sau antreprenori cu afaceri consistente.

Primarul general al Capitalei a mai menționat existența unor probleme legate de servicii consulare, de predarea în limba română în afara granițelor și de faptul că mulți români din diaspora se simt abandonați de statul român.

Locuri de muncă acoperite cu muncitori veniți din Asia

În ceea ce privește întrebarea legată de existența locurilor de muncă pentru cei 600.000 de români care și-ar dori să se întoarcă în țară, Nicușor Dan a afirmat că, în prezent, pe piața forței de muncă există aproximativ 100.000–150.000 de locuri de muncă care sunt acoperite cu muncitori din Asia.

El a a discutat cu reprezentanți ai industriei agroalimentare, care i-au spus că mulți fermieri noi din domeniul creșterii vacilor provin din diaspora și au investit în agricultură cu capitalul acumulat în străinătate.

Politicianul a considerat că, în cazul în care s-ar întoarce 600.000 de persoane, ele s-ar putea orienta spre agricultură și alte domenii, în condițiile în care statul ar susține economic aceste sectoare și ar elimina obstacolele care îi împiedică pe oameni să investească în fiecare zi. Concluzia sa a fost că există posibilități, dacă se acționează corect pe plan economic.

Întrebare: – Ce măsuri veți lua pentru românii din diaspora?

Răspuns: – Cunosc foarte bine problemele românilor din diaspora. Au plecat mulți de nedreptate și pentru că nu aveau condiții economice pentru familiile lor. (…) Eu cred că este nevoie pentru problema asta de un oficiu care să-i ajute și să vadă problemele sistematice cu care se confruntă astfel încât să profităm de experiența lor – de la mici meseriași la oameni care au făcut afaceri consistente. Mai există problema consulară, problema predării în limba română și faptul că se simt abandonați de statul român.

Întrebare: – Există locuri de muncă pentru 600.000 de români care vor să se întoarcă?

Răspuns: – Pe piața forța de muncă, suntem la 100-150.000 de locuri de muncă pe care le compensăm cu muncitori din țări asiatice. Am discutat cu reprezentanții industriei agroalimentare, mi-au spus că pe creșterea vacilor mulți din fermieri care sunt noi sunt veniți din diaspora și cu capitalul strâns au investit în asta.

Dacă vorbim de 600.000 de oameni, putem să ne gândim fiecare la agricultură, ca în multe alte domenii statul nu a dus schemele de stipulare economică până la capăt. Răspunsul este da, pe diferite zone economice pe care statul să le ajute și dacă scoate obstacolele economice din care oamenii ăștia vor să investească zilnic.