Europa ar putea să se confrunte din nou cu o „legătură fatală” (doom loop), un cerc vicios între bilanţurile băncilor şi datorii suverane, în cazul în care tendinţa de creştere a achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale de către băncile din acele ţări va continua, avertizează agenţia de evaluare S&P Global, transmite Reuters.

Un raport publicat luni de S&P Global susţine că interconexiunea dintre băncile europene care cumpără obligaţiuni tocmai din ţările unde îşi au sediul s-a agravat cu 210 miliarde de euro, de la debutul pandemiei.

„În pofida eforturilor eforturilor guvernelor europene de a creşte gradul de partajare a riscurilor legate de costul fiscal al pandemiei, vedem foarte puţine semnale în acest sens din partea băncilor europene. Dimpotrivă, şi-au acumulat mai multe riscuri pe ţara lor de origine prin cumpărare de mai multe obligaţiuni suverane, în special în ţările cu cea mai mare pondere, ceea ce creşte riscul unui nou „doom loop” dacă această tendinţă va persista”, subliniază S&P.

Agenţia de evaluare a adăugat că ponderea obligaţiunilor suverane domestice deţinute de bănci variază semnificativ de la o ţară la alta în Europa. În timp ce în ţări precum Germania şi Franţa, această pondere variază între 5% şi 10% din totalul împrumuturilor, pentru multe alte economii, precum Spania şi Portugalia acest procent se apropie de 20%, în timp ce în unele ţări din Europa Centrală şi de Est acest procent este apropiat de 50%, subliniază S&P.

Agenţia adaugă că mecanismele de garanţii de stat la scară largă, pe care mai multe ţări le-au introdus în ultimele luni, nu fac decât să amplifice riscurile legate de datoriile suverane.

„Legatură fatală” (doom loop) s-a aflat în centrul crizei datoriilor din zona euro din 2011, când temerile legate de insolvabilitatea unor ţări s-au răspândit şi la sectorul bancar, ca urmare a faptului că băncile au acumulat mari pachete de obligaţiuni suverane emise de guvernele din ţările lor.