În faţa unei rate de transmitere a coronavirusului considerată alarmantă în Europa, sunt așteptate noi măsuri începând de vineri în Regatul Unit, dar și în Spania și Franța, în special la Marsilia, Lyon și Nisa.

În cele din urmă, reîngrădirea va fi singura soluție pentru a opri răspândirea coronavirusului? Încă nu am ajuns acolo, dar în fața unei rate de transmitere considerate alarmante în Europa, sunt așteptate noi măsuri draconice de sănătate.

Două milioane de persoane au deja interzis să intre în alte case

În nord-estul Angliei, două milioane de persoane au deja interzis să intre în alte case și doar serviciile de masă vor fi permise în pub-uri și în locurile de divertisment, care vor trebui să se închidă la ora 22.00.

În timp ce noile contaminări au explodat în Regatul Unit, cea mai îndoliată țară din Europa, cu aproape 41.700 de morți și o serie de noi cazuri zilnice care au depășit pragul de 3.000 de câteva zile, sunt deja interzise reuniunile de peste șase persoane, inclusiv copii.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează împotriva oricărei relaxări a acestor măsuri în Europa. „În primăvara și la începutul verii, am văzut impactul măsurilor de izolare. Eforturile noastre, sacrificiile noastre au dat roade”, explică Hans Kluge, directorul OMS Europa.

„Cifrele cazurilor din septembrie ar trebui să servească ca un semnal de alarmă pentru noi toți. Deși aceste cifre sunt legate şi de un număr mai mare de teste efectuate, acestea arată, de asemenea, rate de transmisie alarmante”, adaugă el. 

Interzicerea adunărilor

Prin urmare, avertismentul se aplică și Franței, care, joi, a bătut un nou record de cazuri zilnice noi (peste 10.000). O cifră care trebuie luată cu prudență, deoarece numărul de teste efectuate în fiecare săptămână a crescut de la aproximativ 200.000 la începutul lunii iunie la peste un milion la începutul lunii septembrie.

Noi restricții vor fi hotărâte în mai multe orașe mari, printre care se numără Marsilia, Lyon și Nisa. Măsuri care vor fi, fără îndoială, comparabile cu cele anunțate săptămâna trecută la Bordeaux și Marsilia: interzicerea adunărilor de peste 10 persoane în parcuri (sau pe plaje), scăderea nivelului maxim pentru evenimente publice la 1.000 de persoane sau chiar anularea marilor evenimente.

Și „dacă situația sanitară nu se îmbunătățește” în Marsilia și Guadelupa (unde au fost adoptate și restricții), „va fi, fără îndoială, necesară luarea unor măsuri și mai drastice”, a avertizat Olivier Véran, citând „posibila închidere a barurilor” sau „interzicerea adunărilor publice”.

Măsuri și mai puternice are în vedere Spania. La Madrid virusul pare cel mai mult sub control. În ultimele săptămâni, această regiune de 6,6 milioane de locuitori a concentrat o treime din noile cazuri și noile decese înregistrate în Spania.

Numărul bolnavilor a explodat în cele mai modeste cartiere din sudul capitalei, unde există peste 1.000 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni. O incidență mult mai mare decât media națională (285), care este deja una dintre cele mai mari din Europa.

Noi restricții urmează să intre în vigoare de luni pentru a „restricționa mobilitatea și a reduce activitatea” în zonele cele mai afectate, a declarat responsabilul oficial pentru Sănătate publică, Antonio Ruiz Escudero, potrivit Euronews