Studiul realizat de cercetători de la Universitatea din Sydney sugerează că umiditatea scăzută și aerul mai uscat pot contribui la creșterea riscului de transmitere a coronavirusului, relatează NationalInterest.org.

Constatările lor, publicate în Transboundary and Emerging Diseases, s-au bazat pe cercetările din luna iunie, care au urmărit transmiterea comunitară a virusului în zone aglomerate din Sydney. „Acest al doilea studiu se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi conform cărora umiditatea e un factor-cheie în răspândirea COVID-19”, a declarat profesorul Michael Ward, epidemiolog la Școala de Științe Veterinare de la Universitatea din Sydney.

Este important de subliniat faptul că toate cazurile de SARS-CoV-2 analizate în acest studiu au apărut in special în anotimpul toamnei, din emisfera sudică. În schimb, majoritatea cazurilor de SARS-CoV-2 din emisfera nordică au fost raportate în timpul anotimpurilor iarnă- primăvară”, spun autorii studiului.

„Aerul uscat pare să favorizeze răspândirea COVID-19, ceea ce înseamnă că timpul și locul devin importante. Strângerea dovezilor arată că, foarte important, clima este un factor major în răspândirea COVID-19, sporind perspectiva unor focare de boli sezoniere”, susține Ward.

Potrivit NI, cercetătorii au analizat zilnic cazurile de coronavirus din perioada februarie-mai, cazuri raportate de oficialii din domeniul sănătății din statul australian New South Wales. Ulterior, aceștia au pus cap la cap aceste informații cu datele meteorologice oficiale.

Ward a menționat că există motive biologice importante cu privire la modul în care umiditatea poate afecta ratele globale de transmitere a unor viruși pe calea aerului. „Când umiditatea este mai mică, aerul este mai uscat și micșorează aerosolii. Când strănutați și tușiți, acei aerosoli infectați mai mici pot rămâne suspendați în aer mai mult timp. Asta sporește expunerea pentru alte persoane. Când aerul este umed și aerosolii sunt mai mari și mai grei, ajung mai repede jos, pe suprafețe”, a explicat Ward. Adăugând că acesta e motivul pentru care este necesar ca oamenii să poarte o mască.

Un alt studiu realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a a arătat că noul coronavirus a fost „mai stabil” la temperaturi mai scăzute și în condiții mai puțin umede, amintește NI.