Comisioanele mari pentru spectru, incertitudinile legislative şi lipsa investiţiilor sunt îngrijorări mai presante, a spus Ekholm, referindu-se la apelurile Statelor Unite de a interzice utilizarea echipamentelor de reţele furnizate de producătorii chinezi, din motive de securitate. ”Asta are legătură mai mult cu atractivitatea investiţiilor în reţele 5G”, a afirmat Ekholm într-o conferinţă de presă susţinută la Mobile World Congress, eveniment care are loc anual la Barcelona.

Ekholm nu şi-a asumat nicio poziţie faţă de apelurile Statelor Unite de interzicere a echipamentelor Huawei Technologies, cel mai mare producător de reţele de telecomunicaţii din lume, din cauza îngrijorăriilor provocate de legătura apropiată cu statul chinez, care implică riscuri de spionaj cibernetic. ”Depinde de naţiunile noastre să decidă politica de securitate naţională”, a spus Ekholm, adăugând că acest lucru îngrijorează clienţii.

Guvernul a introdus prin OUG 114 o taxă de 3% pe veniturilor operatorilor de servicii de comunicații mobile, măsură primită de aceștia cu proteste puternice.