Comisarul european pentru Concurenţă şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Joaquín Almunia, a declarat la Barcelona că “partea separată nu este membră a Uniunii Europene”. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Pia Ahrenkilde, a arătat la rândul său că “un stat independent va fi un stat terţ în raport cu UE”.

În timp ce problema independenţei Cataloniei este din nou dezbătută în Spania, Comisia Europeană nu vrea să meargă mai departe de planul strict juridic, şi nu politic, pentru a evalua consecinţele unei eventuale independenţe a Cataloniei, pe care ea insistă să o califice de “problemă de organizare internă şi constituţională” a unui stat membru.

Pe 11 septembrie, cu ocazia Diadei, Ziua Cataloniei, mai multe sute de mii de persoane au participat la “Via catalana”, un lanţ uman de-a lungul a 400 de kilometri ai frontierei regiunii. Acesta a fost organizat de asociaţii independentiste pentru “a cere guvernului [regional] al lui Artur Mas un referendum în 2014” asupra independenţei regiunii, scrie El Periódico.