Recordul pentru cele mai dese apariţii în coloanele presei din statul vecin, îl deţinea o tânără suplă şi blondă, d-ra Clara Balogh. Ea s-a urcat pe culmile celebrităţii, graţie unei scări oarecum neobișnuite: cuvintele încrucişate, scria Realitate Ilustrată din 4 mai 1933. Iată o parte a articolului:

Clara Balogh avea 13 ani când cuvintele încrucişate au intrat în vogă. Noul joc îi plăcu şi începu să deslege problemele din revistele pentru copii, care îi cădeau în mână.

Apoi începu să compună probleme.

Cu această nobilă artă se ocupau pe vremea aceea foarte puţini indivizi, astfel că toate lucrările micei Clara au fost publicate.

Numele ei începu să apară din ce în ce mai des, în diferitele reviste pentru copii. După puţină vreme, Clara Balogh trecu dela acestea, la problemele mai grele, din ziarele zilnice şi revistele săptămânale. Numele ei figura totdeauna printre deslegătorii cari trimiteau soluţii

exacte pentru toate jocurile, şi începu să semneze jocuri mai grele. Chiar dacă era imprimat cu literă mai mică, numele Clarei Balogh apărea în gazete cel puţin tot atât de des, ca şi acelea ale marilor politiciani internaţionali sau ale vedetelor de cinematograf.

În scurtă vreme, Clara deţinu recordul premiilor câştigate. Ziarele ungare, al căror preţ este standardizat în conformitate cu numărul lor de pagini, se concurează cu atracţiunile pe care le oferă cititorilor lor.

De curând, un ziar din Budapesta a oferit ca premiu cititorilor săi o casă de raport cu trei etaje şi 14 apartamente, iar ca premii la jocurile de cuvinte încrucişate, se pot câştiga tot ce poate procura o plăcere în viaţă, dela o vilă într’o staţiune balneară, până la o jumătate de duzină de perechi de ciorapi.

Pentru aceasta trebue să poţi deslega multe probleme de cuvinte încrucişate şi să mai ai pe deasupra puţin noroc.

Clara Balogh a avut ambele elemente în favoarea ei.

Albumele groase, în care şi-a adunat problemele deslegate precum şi pe acelea compuse de ea, conţin 9.000 deslegări şi 1000 de lucrări proprii.

În decurs de şapte ani a câştigat nu mai puţin de 1024 de premii.

A început cu cărţi pentru copii şi creioane colorate, dar din Ianuarie 1933, — deslegând toate problemele de cuvinte încrucişate apărute într’un mare ziar din Budapesta, în cursul anului 1932 — îşi conduce singură automobilul de turism cu patru locuri, pe care l-a câştigat ca premiu.

Şi ca să fim în nota problemelor de care vorbim, vom adăuga, că din jocuri şi-a… încrucişat o vilă pe malul lacului Balaton.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric