Economia zonei euro a consemnat un avans de numai 0,2% în trimestrul doi, cea mai slabă performanţă de la ieşirea din recesiune, au arătat economiştii Marco Valli, de la UniCredit Global Research, şi Stewart Robertson, de la Aviva Investors.

Economia Franţei a stagnat în timp ce în Germania, motorul economic al regiunii, avansul aproape că s-a blocat. În al doilea trimestru din acest an, economia Germaniei a consemnat un avans de 0,1%, în timp ce estimările analiştilor indicau o creştere de 0,5%.

‘Sunt încrezător, spunând că aceasta este o încetinire temporară dar atenţia rămâne concentrată asupra riscurilor unei recesiuni în lunile următoare’, a arătat Valli, economist-şef pentru euro-regiune al Unicredit. ‘O majorare a dobânzilor este exclusă pentru moment’, a adăugat acesta.

La rândul său, Stewart Robertson, economist-şef al Aviva Investors, care gestionează active de 371 miliarde de dolari, a arătat că, în timp ce este de aşteptat ca zona euro să evite recesiunea, creşterea lentă a economiilor va menţine neschimbate ratele dobânzilor BCE şi în 2012.

BCE, care a majorat dobânda cheie de două ori în acest an, la 1,5% pentru a contracara inflaţia, a fost forţată, săptămâna trecută, să înceapă că cumpere bonduri emise de Italia şi Spania pentru a evita o răspândire a crizei datoriilor în toată regiunea.

Pe pieţele internaţionale, moneda euro a scăzut, la fel ca şi cotaţia acţiunilor, după publicarea datelor referitoare la creşterea economică.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au propus formarea unui guvern al zonei euro şi introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare în încercarea de a linişti pieţele.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 2,5% în iulie, de la 2,7% în iunie, potrivit Eurostat, în condiţiile în care BCE intenţionează să menţină inflaţia sub 2%.
SURSA: Agerpres